Ιαπωνία: 30 ερευνητές εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια λόγω ατυχήματος

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 14:41
UPD:14:41
JAEA

Σύμφωνα με την JAEA, σημειώθηκε εκπομπή ραδιενεργού ουσίας στη διάρκεια του πειράματος «εξαιτίας υπερθέρμανσης που προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα από κάποια τεχνικά προβλήματα».

A- A A+

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (JAEA) ανακοίνωσε ότι 30 ερευνητές εκτέθηκαν σε ακτινοβολία λόγω ατυχήματος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε πυρηνικό εργαστήριο, την περασμένη εβδομάδα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον αρχικό απολογισμό που έκανε λόγο για έκθεση έξι ερευνητών.

Το συμβάν σημειώθηκε την Πέμπτη στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής της Τοκαϊμούρα, 120 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο, τη στιγμή που οι επιστήμονες έστελναν μια ακτίνα πρωτονίου σε χρυσό, στο πλαίσιο ενός πειράματος επιτάχυνσης μορίων. Πενήντα πέντε εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την JAEA, δεν υπήρξε εκτεταμμένη διαρροή ραδιενέργειας, ωστόσο δύο ερευνητές εκτέθηκαν σε ακτινοβολία 1,7 mSv (μιλισιβέρτ), δηλαδή όση θα λάμβαναν σε μία ισχυρή ιατρική ακτινογραφία. «Κανένας δεν χρειάστηκε ιατρική παρακολούθηση», εξήγησε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η Διεθνής Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας συνιστά την αποφυγή πρόσληψης ετήσιας δόσης άνω του 1 mSv, ωστόσο εκτιμά ότι μια έκθεση μικρότερη των 100 mSv ετησίως δεν συνιστά, στατιστικά, κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.

Σύμφωνα με την JAEA, σημειώθηκε εκπομπή ραδιενεργού ουσίας στη διάρκεια του πειράματος «εξαιτίας υπερθέρμανσης που προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα από κάποια τεχνικά προβλήματα».

Ένα μέρος της εκπεμφθείσας ραδιενέργειας διαχύθηκε κατόπιν στην ατμόσφαιρα, αφού οι εργαζόμενοι έθεσαν σε λειτουργία ανεμιστήρες για να μειώσουν τα επίπεδα μέσα στο εργαστήριο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος της JAEA υπογράμμισε ότι οι ανεμιστήρες αυτοί δεν θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί. «Δεν ξέρουμε γιατί έθεσαν σε λειτουργία τους ανεμιστήρες. Υποθέτουμε ότι ελήφθησαν κάποιες λανθασμένες αποφάσεις από τους εργαζομένους», είπε ο ίδιος.

Η πυρηνική ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα στη μονάδα Φουκουσίμα Νταιτσί, τον Μάρτιο του 2011, έπειτα από το καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε τότε ισχυρότατος σεισμός.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή