Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάστηκε ενώπιον εδικού δικαστηρίου στο Παρίσι για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Ταπί.
Η υπόθεση αφορά τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και υποστηρικτή του Νικολά Σακοζί, Μπερνάρντ Ταπί, και τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που είχε με το γαλλικό Δημόσιο σχετικά με την πώληση του μεριδίου του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas στην Credit Lyonnais το 1993. Στη συνέχεια η τράπεζα πούλησε το μερίδιο έναντι πολύ υψηλότερου αντιτίμου και ο κ. Ταπί την κατηγορούσε ότι την εξαπάτησε.
Κατόπιν παρέμβασης της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά η υπόθεση παραπέμφθηκε το 2007 σε ιδιωτική διαιτησία, με αποτέλεσμα ο κ. Ταπί να λάβει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο απ’ό,τι εκτιμάται ότι θα λάμβανε δια της δικαστικής οδού.
Λαγκάρντ: Καταθέτει για την υπόθεση Ταπί Την πόρτα του δικαστηρίου πέρασε η σιδηρά κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για να καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, για την πολύκροτη υπόθεση Ταπί. Η Λαγκάρντ θα κληθεί να εξηγήσει τον ρόλο της στη διαµεσολάβηση που έγινε το 2007, µεταξύ του γαλλικού Δηµοσίου και του πολυεκατομμυριούχου Μπερνάρ Ταπί, από την οποία ο επιχειρηματίας και υποστηρικτής του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έλαβε το ποσό των 285 εκατ. ευρώ.
Η κ. Λαγκάρντ δεν κατηγορείται ότι επωφελήθηκε οικονοµικά από την υπόθεση, ωστόσο η έρευνα αφορά την κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.
Στην περίπτωση που το ειδικό δικαστήριο, που διερευνά υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, κρίνει ότι η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ φέρει ευθύνες, µπορεί να ξεκινήσει επίσηµη έρευνα εναντίον της.
Η ίδια έχει αρνηθεί κατηγορηµατικά ότι έκανε οτιδήποτε παράνοµο όταν αποφάσισε να παραπέµψει το θέµα του επιχειρηµατία σε διαιτησία.
Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και την αυριανή ημέρα, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.
Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της κ. Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.
«Αμαρτίες» του παρελθόντος ταλαιπωρούν την Κριστίν Λαγκάρντ Μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν και η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Όταν πάντως διορίστηκε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γνώριζε ότι η υπόθεση Ταπί ήταν ανοιχτή και η τελική της έκβαση παρέμενε άγνωστη. Αντικατέστησε τον Ντομινίκ Στρος Καν με στόχο να επαναφέρει το κύρος του οργανισμού, που είχε υποστεί βαρύ πλήγμα, μετά την απαγγελία κατηγοριών για βιασμό σε βάρος του προκατόχου της. Η σιδηρά κυρία του Ταμείου απολαμβάνει μέχρι σήμερα την εμπιστοσύνη του θεσμού αλλά αυτή η ακροαματική διαδικασία απειλεί το κύρος και τη θέση της, αν τελικά απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της. Η υπόθεση ξετυλίγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί μπαίνει στον πολιτικό στίβο, ως υπουργός στην κυβέρνηση των σοσιαλιστών πιέζεται να πωλήσει το 80% των μετοχών της Αdidas, το οποίο είχε αγοράσει δύο χρόνια νωρίτερα με δάνειο από την τράπεζα Credit Lyonnais.
Ωστόσο, στην περίπτωση της κ.Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και , κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί. Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της, θα πρέπει «χωρίς αμφιβολία» να παραιτηθεί.
«Αυτό θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ», δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.
«Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα, θα τής ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
Οταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;».