Τα πιο δημοφιλή έργα για πιάνο του μεγάλου γερμανού συνθέτη του κλασικισμού, που βυθίστηκε στη σιωπή χάνοντας την ακοή του, αλλά ποτέ το συνθετικό χάρισμά του, ζωντανεύουν στο σήμερα με του ήχους του τότε.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Ειδικές Εμφανίσεις» της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, «Τα εννέα κονσέρτα για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν», ερμηνευμένα από όργανα εποχής, θα πλημμυρίσουν με τις μελωδίες τους το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε έναν τριήμερο μουσικό μαραθώνιο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, από σήμερα 12 έως και τις 14 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.
Υπό τη διεύθυνση του - βραβευμένου με ECHO Klassik - αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, 11 σολίστ και 6 λυρικοί τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν με όργανα κλασικής περιόδου τα εννέα μεγαλειώδη έργα του Μπετόβεν, που χρησιμοποιούν το πιάνο ως σολιστικό όργανο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να αισθανθεί πώς ηχούσε μια κλασική μελωδία την εποχή της σύνθεσής της, πώς ηχούσαν τότε το πιάνο, τα πνευστά, τα έγχορδα, η άρπα.
Τα όργανα
Το αυθεντικό φορτεπιάνο του 1820, του σπουδαίου άγγλου κατασκευαστή Robert Stodart, παρόμοιο με το θρυλικό πιάνο που έστειλε ο μεγάλος άγγλος κατασκευαστής John Broadwood ως δώρο στον Μπετόβεν, το 1818.
Πρωταγωνιστές αυτής της φιλόδοξης παραγωγής είναι τα όργανα εποχής, παρόμοια με εκείνα που είχε στη διάθεσή του ο μεγάλος συνθέτης, όπως πνευστά του 1800, εντέρινες χορδές, δοξάρια - αντίγραφα των πρώτων «κλασικών» δοξαριών που εμφανίστηκαν (Dooud) και μια αυθεντική άρπα Erard του 1803. Στην κορυφή όλων, ένα αυθεντικό φορτεπιάνο του 1820, του σπουδαίου άγγλου κατασκευαστή Robert Stodart, παρόμοιο με το θρυλικό πιάνο που έστειλε ο μεγάλος άγγλος κατασκευαστής John Broadwood ως δώρο στον Μπετόβεν, το 1818.
Οι καλλιτέχνες
Τις τρεις αυτές βραδιές θα συνεργαστούν με την Καμεράτα οι πιανίστες: Νίκος Λαάρης, Στέφανος Νάσος, Τάσος Πάππας, Τίτος Γουβέλης, Θοδωρής Τζοβανάκης, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Θανάσης Αποστολόπουλος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος και Γιώργος Πέτρου, ο βιολονίστας Σέρτζιου Ναστάσα, ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης, έξι λυρικοί τραγουδιστές και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, σε μουσική διδασκαλία Σταύρου Μπερή.
Τα έργα
Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα πέντε δημοφιλή Κοντσέρτα για πιάνο, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.6, έργο 61, που αποτελεί μεταγραφή του ίδιου του συνθέτη πάνω στο Κοντσέρτο για βιολί, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 0 (WO04,) που ο Μπετόβεν συνέθεσε σε ηλικία 14 ετών, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ανασύνθεση - ενορχήστρωση του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που έγινε ειδικά για την παραγωγή αυτή, το Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 56 και τη Φαντασία για πιάνο χορωδία και ορχήστρα, έργο 80, γνωστή με την επωνυμία «Μικρή Ενάτη». Τις τρεις συναυλίες ανοίγουν αποσπάσματα από το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα», έργο 43.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 35, 25, 18, 10 ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 8,50 ευρώ, φοιτητές – νέοι – άνεργοι – ΑΜΕΑ: 6 ευρώ. Έκπτωση 20% για αγορά εισιτηρίων και για τις τρεις συναυλίες (η έκπτωση δεν ισχύει για τις ειδικές τιμές).