Ανατρεπτικός χορός στη γη των ανθρώπων

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 11:05
A- A A+

Εξερευνώντας τα όρια του ανθρώπινου σώματος, της ψυχής και της φαντασίας, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τη μουσική και την κίνηση, ένα συγκρουσιακό παιχνίδι μάς καλεί να αφήσουμε τη βολική θέση του απλού παρατηρητή και να αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα και τους δαίμονές μας.

Ο χορός συναντά το θέατρο και τη μουσική στην παράσταση «HUMAterra», που παρουσιάζεται από την ομάδα χοροθεάτρου Δαγίπολη, σε χορογραφία Γιώργου Χρηστάκη και Ρενάτο Τζανέλλα, με τη σύμπραξη καταξιωμένων τραγουδιστών, δημιουργών και μουσικών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου,  και στο θέατρο Κάππα - την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 9 το βράδυ.

Με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα, η ομάδα σύγχρονου χορού Δαγίπολη – με τη συντροφιά του Ψαραντώνη, της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Κώστα Λειβαδά της Ανδριάνας Μπάμπαλη και της Χρύσας Παπά στον ρόλο της αφηγήτριας - προσεγγίζει με τον δικό της τρόπο έναν ιδιαίτερο δεσμό. Με τη γλώσσα του σώματος και της τέχνης, «μιλά» για την αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά, που - ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα - γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος, στις συνευρέσεις διαφορετικών και μυστικών κόσμων, μέσα από την παράσταση, με τον συμβολικό τίτλο «HUMAterra»: HUman (άνθρωπος), MAterial (υλικό), terra (γη).

Μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα, η «HUMAterra» θα ταξιδέψει στο θέατρο Piccolo του Μιλάνου, την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Απριλίου, στο θέατρο Elsa Morante της Ρώμης, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Απριλίου και στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα Μαΐου.

Φλερτάροντας με τις ικανότητες του σώματος

Στην άδεια σκηνή, εμφανίζεται μια ανθρώπινη μορφή. Ένας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια. Η σκηνή παύει να είναι άδεια. Πλημμυρίζει με χορευτές. Κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. Η αναπηρία απλώς υφίσταται, επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου, αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται, ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική, σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Ημερίδα: «Το διαφορετικό στην τέχνη»

Την Τετάρτη 10 Απριλίου (9:30 - 14:30), με  ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με θέμα «Το διαφορετικό στην τέχνη», η οποία συντονίζεται από το Χοροθέατρο Δαγίπολη.

Ομιλητές από διάφορους τομείς θα συζητήσουν για τις συνθήκες υπό τις οποίες η τέχνη αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο έκφρασης της διαφοράς, σε σχέση με άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, οι οποίες ενσωματώνουν καλλιτέχνες με αναπηρίες, όταν έρχονται αντιμέτωπες τόσο με τις επίσημες δομές, όσο και με τις κοινωνικές αντιλήψεις, σε σχέση με το τι είναι κατάλληλο - αποδεκτό να παρουσιάζεται  επί σκηνής.

Ταυτότητα παράστασης

Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης – Ρενάτο Τζανέλλα, βοηθός χορογράφων: Στέλλα Φωτιάδη, πρωτότυπη μουσική: Ανδριάνα Μπάμπαλη, σύνθεση: Κώστας Λειβαδάς, κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη - Εύα Ζαμπετάκη, φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσικοί: λύρα: Ψαραντώνης, πιάνο: Κώστας Λειβαδάς, γκάιντα: Γιώργος Μακρής, λαούτο: Ανδρέας Αρβανίτης, κρουστά: Νίκη Ξυλούρη, νταούλι: Γιώργος Τζανέτος. Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά. Φωνή: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ψαραντώνης, Ανδριάνα Μπάμπαλη. Χορευτές – Performers: Μαριγώ Αγγελίδου, Μαρία Αρβανιτάκη, Elisa Bazzocchi, Ivonne Bello, Lucia Brizzi, Marta Caja, Πωλυάννα Χονδράκη, Giorgia De Rose, Nicoletta Ferri, Danilo Flereani, Στέλλα Φωτιάδη, Αλέξης Φουσέκης, Δημήτρης Γρίντζος, Κώστας Καπετάνιος, Άννα Μαρία Κορδογιαννοπούλου, Giullia Mandelli, Memet Ozturk, Λουτσιάννα Παπαδάκη, Michela Rossi, Βιβή Ρωμανά, Fabio Sudato, Salvatore Siciliano, Κατερίνα Στρουμπούλη, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Διογένης Τριανταφυλλίδης, Έλενα Ζάχου και ο Γιώργος Χρηστάκης (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Dagipoli Dance Co).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα: Banquet, Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη - Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15 (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2 – Κυψέλη, τηλ.: 210 8831068. Τιμές εισιτηρίων: 18, 14, 10 (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ).

 

Προτεινόμενα για εσάς