Στην εποχή των social media, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι έχουν μετανιώσει για κάποια μηνύματα που έχουν στείλει ή για δημοσιεύσεις που έχουν κάνει.
Πολλές startups δραστηριοποιούνται πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο- η Snapchat είναι μία από αυτές. Η ομώνυμη εφαρμογή θέτει μία «ημερομηνία λήξης» στα μηνύματα και τις δημοσιεύσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «αυτοκαταστρέφονται».
Γενικότερα, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι καινούρια, ωστόσο εφαρμογές τέτοιου είδους αναμένεται να γίνουν πολύ δημοφιλείς στο προσεχές μέλλον, καθώς επιτρέπουν στο χρήστη των social media (και όχι μόνο) να έχει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα προσωπικά δεδομένα και τις δημοσιεύσεις του στο Ίντερνετ. Το Snapchat αποτελεί «παιδί» των Έβαν Σπίγκελ και Μπόμπι Μέρφι, που το δημιούργησαν όσο ήταν φοιτητές στο Στάνφορντ το 2011. Είναι δωρεάν και επιτρέπει στο χρήστη να τραβήξει μία φωτογραφία ή βίντεο και να το στείλει σε φίλους, που θα μπορούν να το δουν για διάστημα δέκα δευτερολέπτων.
Η Snapchat είναι μία εφαρμογή που θέτει μία «ημερομηνία λήξης» στα μηνύματα και τις δημοσιεύσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «αυτοκαταστρέφονται»
Ο παραλήπτης πρέπει να κρατά το δάκτυλό του στην οθόνη όσο βλέπει την εικόνα, κάτι που καθιστά δύσκολη τη λήψη screenshot κατά την παρουσία της (και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο αποστολέας ενημερώνεται). Η εφαρμογή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, τόσο για το iPhone όσο και για το Android.
Αν και το Snapchat έχει και πολλούς επικριτές, που το θεωρούν ως κυρίως ένα εργαλείο για «sexting» (αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου), οι περισσότεροι αναλυτές του χώρου το θεωρούν ως μία εκδήλωση της αυξανόμενης ανησυχίας του κοινού για το διαμοιρασμό λεπτομερειών της προσωπικής τους ζωής στο Διαδίκτυο, μέσω κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter κ.α.
Οι χρήστες φαίνονται να επιθυμούν μία επιστροφή στην «παλιά» εποχή του Ίντερνετ, όταν η ανωνυμία και ο μικρότερος βαθμός έκθεσης τους επέτρεπε να είναι πιο «αυθεντικοί» όσον αφορά τη συμπεριφορά τους. Καθώς η ανωνυμία μειώνεται και η έκθεση σε ολοένα και μεγαλύτερους κύκλους επαφών αυξάνεται, αυξάνεται και ενδιαφέρον για εφαρμογές τέτοιας «φιλοσοφίας».
Σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και η εφαρμογή Wickr, της Νίκο Σελ, που έχει ως στόχο την επικοινωνία μεταξύ φίλων και συγγενών χωρίς τη «διαρροή» προσωπικών δεδομένων, μέσω της χρήσης κρυπτογράφησης. Τα μηνύματα μπορούν να αναγνωστούν για διάστημα έξι ημερών και μετά εξαφανίζονται, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας με υπηρεσίες όπως το Google Drive και το Dropbox, με ένα νέο χαρακτηριστικό «ασφαλούς» επικοινωνίας μέσω VoIP να αναμένεται σύντομα. Κυκλοφορεί για iPhone και σύντομα και για Android.
Μία άλλη παρόμοια εφαρμογή έχει παρουσιαστεί και από την Gryphn, για Android, που απευθύνεται περισσότερο σε εταιρικούς χρήστες.