Σημαντική έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την οποία συνεργάστηκαν 42 μουσεία και περιλαμβάνει 450 αρχαιολογικά εκθέματα, πραγματοποιείται, έως και τις 3 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο Λοκσούπεν της πόλης Ρόσενχαιμ Βαυαρίας.
Την έκθεση - με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος» - διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Μονάχου, σε συνεργασία με τη Γλυπτοθήκη Μονάχου, τα Μουσεία Λούβρου, Λονδίνου, Βερολίνου, Βιέννης Οξφόρδης, Άμστερνταμ, Βρυξελλών, Αμβούργου, Βασιλείας, Νεάπολης μαζί με άλλα 31 Μουσεία.
Με μεγάλους παραστατικούς χάρτες και πίνακες της πορείας του μεγάλου στρατηλάτη, με τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής του, με σκηνική περιγραφή - με σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό - των πολεμικών επιχειρήσεων και της κατασκευής ειρηνιστικών και πολιτιστικών έργων, αποδίδεται με ανεπανάληπτο τρόπο το μεγαλειώδες όραμα του Μακεδόνα να ενώσει πολιτιστικά και πολιτισμικά τον τότε γνωστό κόσμο, σε Ανατολή και Δύση. Διήνυσε 23.500 χιλιόμετρα μέσα σε έντεκα χρόνια, με 40. 000 στρατιώτες, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο 323 π.Χ. σε ηλικία 33 ετών.
Στον 303 σελίδων (με κείμενα και φωτογραφίες) καλαίσθητο συνοδευτικό τόμο της έκθεσης περιγράφουν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σεεχόφερ, ο βαυαρός Υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης κ. Χόιμπις, η πρώτη Δήμαρχος της πόλης Ρόσενχαιμ κ. Μπάουερ και 21 Καθηγητές Πανεπιστημίων όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις μικρές του αδυναμίες μέχρι και τα μεγαλεπήβολα οράματα και σχέδιά του, καθώς επίσης και το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον της εποχής του.
Μια από τις περιγραφές του καταλόγου αναφέρει ότι, ο Μέγας Αλέξανδρος απευθυνόμενος σε στασιαστές στρατιώτες του στην πόλη Όπις είπε μεταξύ των άλλων: «Τι έχω κερδίσει απ’ όλους αυτούς τους πολέμους, εκτός από τον μανδύα και το διάδημα; Δεν απέκτησα τίποτα για τον εαυτό μου. Τρώγω το ίδιο φαγητό όπως εσείς και κοιμούμαι τον ίδιο ύπνο μαζί σας... Ξαγρυπνώ τη νύχτα για σας, για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήσυχα...όποιος από σας έχει τραύματα στο σώμα να τα φανερώσει και να τα δείξει και εγώ θα του δείξω αντιθέτως τα δικά μου τραύματα που είναι στο σώμα μου και δεν έχουν ακόμη θεραπευτεί».