Ένας άνδρας και μια κοπέλα αντιμέτωποι με μυστικά, αποκαλύψεις και την επιθυμία εκδίκησης, ένας πόλεμος ανάμεσα σε ανθρώπους και γίγαντες, ένας μάγειρας παρέα με μια σερβιτόρα και ένα όνειρο, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες που διεκδικούν τις απολαύσεις της ζωής, η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας και μετανάστες της αληθινής ζωής συνθέτουν τα πλάνα των ταινιών της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.
Πλάνα, που πέρα από το θεματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, άλλοτε φιλοξενούν πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές, άλλοτε είναι στολισμένα με βραβεία και διακρίσεις και άλλοτε έχουν γλυκόπικρη, ελληνική γεύση.
«Η γεύση της εκδίκησης»
Ο δανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νιλς Άρντεν Όπλεβ, μετά την ταινία «Το κορίτσι με το τατουάζ», επιστρέφει με ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ, επιλέγοντας ξανά τη Νούμι Ράπας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους Κόλιν Φάρελ, Ντομινίκ Κούπερ, Τέρενς Χάουαρντ, Αρμάντ Ασάντε και Ιζαμπέλ Ιπέρ να την πλαισιώνουν.
Ένας άνδρας, που θέλει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της οικογένειάς του, ερωτεύεται μια κοπέλα, η οποία κρύβει, επίσης, ένα μεγάλο μυστικό. Όταν αρχίζουν οι αποκαλύψεις, οι δύο πληγωμένοι αυτοί άνθρωποι φτιάχνουν ένα βίαιο σχέδιο, για να πάρουν το αίμα τους πίσω.
«Τζακ ο κυνηγός γιγάντων»
Ο πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και γιγάντων ξυπνά και πάλι στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την περιπέτεια φαντασίας του Μπράιαν Σίνγκερ, με τους Γιούαν Μακγκρέγκορ, Νίκολας Χουλτ, Στάνλεϊ Τούτσι, Μπιλ Νάι, Έλινορ Τόμλινσον, Ίαν Μακ Σέιν, Γιούεν Μπρέμνερ, Έντι Μαρσάν και Τζον Κασίρ.
Βασισμένη σε μία διαχρονική ιστορία, που είναι γνωστή με διαφορετικά ονόματα σε κάθε χώρα και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, η ταινία προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης: «Η ταινία είναι πρωτότυπη, από την άποψη ότι βασίζεται στα παραμύθια «Jack and the beanstalk» («Ο Τζακ και η φασολιά») και «Jack the giant killer», που αναφέρονται στον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου. Συνδυάζει στοιχεία και των δύο και στοχεύει να ξαναζωντανέψει αυτούς τους χαρακτήρες μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, με αυξημένες δόσεις ρεαλισμού».
«Μια καλύτερη ζωή»
Η δραματική ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν - με τους Γκιγιόμ Κανέ και Λεϊλά Μπεκτί - έχει διανύσει μία φεστιβαλική πορεία με διακρίσεις, μέσα από την ιστορία ενός μάγειρα και μιας σερβιτόρας που αποφασίζουν να ρισκάρουν τα πάντα για να αποκτήσουν το δικό τους εστιατόριο. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα σκοτώνει το όνειρό τους και τους χωρίζει.
«Hasta la vista»
Η κωμωδία του βέλγου σκηνοθέτη Τζέφρι Εντχόβεν, η οποία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, απέσπασε το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ διακρίθηκε και στα Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, του Καρλόβι Βάρι και του Παλμ Σπρινγκς, το 2012.
Η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει το σημαντικό θέμα των δικαιωμάτων στη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσα από την ιστορία τριών 20άχρονων νέων, εκ των οποίων ο πρώτος είναι σχεδόν τυφλός, ο δεύτερος είναι παραπληγικός και ο τρίτος έχει έναν όγκο στον εγκέφαλο, που του έχει προκαλέσει παράλυση. Λαχταρώντας να νιώσουν τον έρωτα, μαθαίνουν ότι υπάρχει ένας οίκος ανοχής στην Ισπανία, ειδικός για άτομα με ειδικές ανάγκες και αποφασίζουν να ταξιδέψουν μέχρι εκεί.
«Ξέχασέ το!»
Στην κωμωδία του - υποψήφιου για Όσκαρ - Πολ Βάιτζ, η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον δημιουργεί ένα απίστευτο χάος. Η - βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα, ελληνικής καταγωγής - ηθοποιός Τίνα Φέι, προσπαθεί να παρακάμψει όλα τα εμπόδια για να κρατήσει τη δουλειά της, με τους Πόλ Ράντ, Μάικλ Σιν, Λίλι Τόμλιν, Γουάλας Σον, Σόνια Γουάλγκερ, Γκλόρια Ρόιμπεν, Νατ Γουλφ και Μπράιαν Ντ’ Αρσί Τζέιμς στο πλάι της.
«Attractive Illusion»
YOUTUBE/CHRISTOS GIANNAKOPOULOS
Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δημιουργεί μία δραματική ταινία με έντονα στοιχεία ντοκιμαντέρ και πρωταγωνιστές πραγματικούς μετανάστες, επιχειρώντας να καταγράψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι νιγηριανοί μετανάστες στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου η ξενοφοβία και ο ρατσισμός έχουν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ενότητας της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να δείξει στους «δικούς της» ότι η Ευρώπη δεν είναι ο παράδεισος που ονειρεύονται, αλλά η ίδια η κόλαση που εμφανίζεται ως «ελκυστική ψευδαίσθηση».
«ΜΕΤΑΞΑ: ακούγοντας τον χρόνο»
Αγγίζοντας ένα πολύ σοβαρό θέμα, ο Σταύρος Ψυλλάκης συνθέτει ένα ντοκιμαντέρ για την υπαρξιακή κατάσταση του ανθρώπου όταν βρίσκεται σε οριακές καταστάσεις, με αφετηρία τους γιατρούς και το προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά, οι οποίοι πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο και εξακολουθούν να εργάζονται, προσφέροντας τη βοήθειά τους στου ασθενείς.
Από το σοκ της πρώτης φοράς που το ακούει κάποιος, έως την εμπειρία του «... έμαθα να ακούω τον χρόνο», ο καρκίνος από απειλή θανάτου γίνεται δάσκαλος ζωής γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους, αλλά και προσθέτοντας ζωή στα χρόνια τους.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης