Νέοι χώροι περιπάτου και αρχαιολογικών αναζητήσεων στην Αθήνα

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 11:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης,πίσω από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

A- A A+

Δύο νέους χώρους περιπάτου, ανάπαυλας, πρασίνου, αρχαιολογικών και βυζαντινών αναζητήσεων θα αποκτήσουν σύντομα οι Αθηναίοι.
Ο πρώτος είναι σχεδόν έτοιμος. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, που πολύ σύντομα θα ανοίξει τις «πύλες» του στο κοινό. Ο  δεύτερος είναι ο όμορός του, περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του οποίου η μελέτη διαμόρφωσης  απέσπασε, μαζί με τα θετικά σχόλια και το ομόφωνο «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Η ενοποίηση των δύο αυτών χώρων θα αναδείξει ένα από τα ελάχιστα αδόμητα τμήματα της Αθήνας, έτσι όπως διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Τόπος ανάσας και προορισμού για τους Αθηναίους

Ο  χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα αποτελέσει χώρο περιπάτου, ανάπαυλας, πρασίνου καθώς και αρχαιολογικών και βυζαντινών αναζητήσεων για τους Αθηναίους.

«Ο περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρά τις εργασίες που έχουν γίνει, απέχει ενός δημόσιου κήπου ανοιχτού στους Αθηναίους, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Το αναψυκτήριο έχει ήδη γίνει, το δε πωλητήριο είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει σύντομα. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ώστε το έργο να ενταχθεί στην τέταρτη προγραμματική περίοδο», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για το έργο που, ενοποιημένο με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, θα αποτελέσει έναν μοναδικό τόπο ανάσας και προορισμού για τους κατοίκους της Αθήνας.

Σημαντικός προορισμός πολιτιστικού τουρισμού

«Σκοπός του έργου είναι να αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος καταπράσινος, φιλόξενος και λειτουργικός, που θα ενσωματώνει στοιχεία από τη διαχρονικότητα του τόπου και του τοπίου», δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αναστασία Λαζαρίδου, η οποία είχε και την επιστημονική επιμέλεια της μελέτης. Η κα. Λαζαρίδου τόνισε, επίσης, ότι στόχος του έργου είναι η ένταξη του αρχαιολογικού-φυσικού χώρου του Μουσείου στο πολιτιστικό περιβάλλον της Αθήνας και η αύξηση της επισκεψιμότητας, καθώς ο χώρος θα αναδειχτεί σε σημαντικό προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.

Στον νέο χώρο θα υπάρχουν δύο είσοδοι. Η πρώτη πρόσβαση θα διαμορφωθεί στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και θα αφορά την υποδοχή των τουριστικών λεωφορείων, ενώ η δεύτερη, που ήδη υπάρχει στην πλατεία Μελά (δίπλα στο Σαρόγλειο Μέγαρο), θα είναι κοινή και για τους δύο χώρους: του Λυκείου και του κήπου. Τέλος, μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν αρχαία κατάλοιπα, όπως ο υστερορωμαϊκός κιβωτιόσχημος τάφος (2ος - 3ος αι. μ. Χ.) ο οποίος βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, οι τρεις παλαιοχριστιανικοί κεραμοσκεπείς τάφοι που μεταφέρθηκαν από την οδό Πετμεζά (Κουκάκι), μαρμάρινα γλυπτά, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που θα πραγματοποιούνται στο ανασκαφικό σκάμμα το οποίο θα λειτουργήσει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου.

Η μελέτη θα περάσει σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου, και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
 

Προτεινόμενα για εσάς