Αντιστεκόμενη στη διαρκή έκπτωση της ποιότητας της ζωής, μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα περιφέρεται σαν στοιχειό στον υπό κατάρρευση πύργο της, αρνούμενη να εμπορευματοποιήσει την οικογενειακή και προσωπική της ιστορία και να την προσφέρει ως θέαμα σε περαστικούς τουρίστες.
Σαν μία «ελεγειακή σάτιρα», το καινούριο προκλητικό έργο του διασημότερου και πολυβραβευμένου βρετανού συγγραφέα Άλαν Μπένετ, με τίτλο «People» (Άνθρωποι), παρουσιάζεται σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (με αγγλικούς υπέρτιτλους), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.
Μια κωμική εκστρατεία κατά της εμπορευματοποίησης
Σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου και σκηνοθέτη, Νίκολας Χάιτνερ, και με την πολυβραβευμένη Φράνσις ντε λα Τουρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο της μαραμένης καλλονής, όπως σημειώνει ο 78άχρονος συγγραφέας στον πρόλογο της έκδοσης του έργου: «πρόκειται για ένα θεατρικό έργο για την Αγγλία, τη χώρα όπου - από τα χρόνια του ’80 - καθετί πρέπει να έχει μια τιμή και αν δεν έχει τιμή, δεν έχει αξία».
Με χιούμορ, συγκίνηση, αλλά και οργή, οι «Άνθρωποι» αποτελούν μία καυστική δήλωση εναντίον της βιομηχανίας της διάσωσης της εθνικής κληρονομιάς, του κακόγουστου μάρκετινγκ της ιστορίας, της προσπάθειας να μεταμορφωθεί κάθε είδους εμπειρία σε εμπόρευμα και της εμμονής να αποκτήσουν τα πάντα μια τιμή.
Δικαίωμα στη φυσική κατάρρευση
Μετά από μια νεανική απογοήτευση, ένα πρώην διάσημο μοντέλο, η Ντόροθι Στάκπουλ, έχει αποσυρθεί στον σαραβαλιασμένο της, φεουδαρχικό πύργο του 15ου αιώνα, ζώντας εκεί με τη σύντροφό της, με μόνη επιθυμία να είναι προστατευμένη η ιδιωτική της ζωή και να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.
Η αδελφή της επιμένει να δώσουν τον πύργο στον Οργανισμό Εθνικής Κληρονομιάς και να μετατραπεί σε μνημείο. Όμως εκείνη αντιστέκεται, στρεφόμενη σε πιο εκκεντρικές λύσεις, προτιμώντας να τον νοικιάζει για να γυρίζονται ταινίες πορνό, αφού, «τουλάχιστον, το συνεργείο φτιάχνει και τον καυστήρα».
Τριγυρνώντας στον ετοιμόρροπο πύργο με σκοροφαγωμένες γούνες και τριμμένα ρούχα, δέχεται αγέρωχα τα μοναχικά γεράματά της και νοσταλγεί μια Αγγλία όπου το παρελθόν είχε ουσία, δεν εξιδανικευόταν και δεν έβγαινε στην αγορά, έναν κόσμο όπου όλα – και η ίδια - μπορούσαν να καταρρέουν φυσικά και ήσυχα.
«Οι άνθρωποι καταστρέφουν πράγματα, γι’ αυτό είναι καλύτερα οι θησαυροί του κόσμου να σωθούν για τους λίγους και εκλεκτούς».
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ.