Στην εποχή της εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων σε όλο τον κόσμο, και της «επέλασης» των πολιτικών χρήσης πραγματικών ονομάτων στο Ίντερνετ, το κοινωνικό δίκτυο Spraffl επιλέγει τον ακριβώς αντίθετο δρόμο.
Το συγκεκριμένο «κοινωνικό πείραμα» αποτελεί τον καρπό της εργασίας μίας βρετανικής startup, και είναι μία νέα εφαρμογή για iOS, η οποία φέρνει στο νου τα πρώτα, χαοτικά χρόνια της «έκρηξης» του Διαδικτύου.
Αυτό που προωθεί ουσιαστικά το Spraffl είναι η ανωνυμία και η ταυτόχρονη δυνατότητα ανάρτησης δημοσιεύσεων (κειμένων- φωτογραφιών), που συνοδεύονται από γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι χρήστες βλέπουν τις δημοσιεύσεις αναλόγως με την περιοχή που εξετάζουν, αποκτώντας τη δυνατότητα να δουν «τι συμβαίνει» στις περιοχές ενδιαφέροντος. Οι δημοσιεύσεις φυσικά είναι ανοιχτές προς σχολιασμό.
Η κύρια διαφορά του σε σχέση με τις «υπερδυνάμεις» του κόσμου των social media είναι ότι δεν υπάρχουν «προσθήκες φίλων», follow ή κάποιου είδους «check in»: το Spraffl βασίζεται όλο στο περιεχόμενό του, το οποίο συνδέεται με τις περιοχές ενδιαφέροντος, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος τρόπος «σύνδεσής» του με αυτόν που το δημοσίευσε και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο χρήστης δεν μπορεί να αποκαλύψει ο ίδιος στοιχεία για την ταυτότητά του).
«Το Spraffl σας επιτρέπει να δημοσιεύσετε ανώνυμα, βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας μηνύματα, όπου και αν βρίσκεστε στον κόσμο, ανοικτά σε όσους βρίσκονται κοντά σας για να τα διαβάσουν και να τα σχολιάσουν. Αντίθετα με όλες τις άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχουν δίκτυα φίλων, άτομα να κάνετε follow, check in στα οποία πρέπει αν προβείτε, και badges ή πόντοι. Το Spraffl είναι εντελώς ανοιχτό» αναφέρουν οι δημιουργοί του στην ιστοσελίδα τους.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το Spraffl, λόγω του ανώνυμου χαρακτήρα του και της ελευθερίας που αυτός δίνει, προσφέρεται και για κακή χρήση και κακόβουλες δραστηριότητες, από προσβλητικά μηνύματα, «trolling» μέχρι spam και άλλα παρεμφερή.
Η απάντηση των δημιουργών είναι η επιτήρηση από την ίδια την κοινότητα: δημοσιεύσεις οι οποίες επισημαίνονται πέντε φορές διαγράφονται, ενώ για χρήστες που επιμένουν σε κακές συμπεριφορές, ισχύει καθεστώς αποκλεισμού όσων προβαίνουν σε τρεις παραβάσεις του «κώδικα συμπεριφοράς» της κοινότητας.