Με έργα της συλλογής Λεβέντη κλείνει η Εθνική Πινακοθήκη

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 12:55
UPD:28/11/2012 14:37

«Το αντίδωρο» του Θ. Ράλλη.

A- A A+

Την αποχαιρετιστήρια έκθεσή της παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη, με 270 έργα τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας συλλογής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου. Έπειτα, το κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας θα κλείσει προκειμένου να γίνει η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία θα μετακομίσει στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο άλσος Στρατού, στο Γουδή.

Ένα «μεγάλο δώρο προς το φιλότεχνο ελληνικό κοινό» και ένα «μήνυμα αισιοδοξίας στη ζοφερή ατμόσφαιρα της ελληνικής κρίσης», χαρακτηρίζει την έκθεση η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Το ελληνικό κοινό θα είναι αυτό που θα δει πρώτο τη μία από τις τρεις ενότητες της συλλογής, τη λεγόμενη «Συλλογή του Παρισιού», η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη, καθώς για περισσότερο από μισό αιώνα βρισκόταν στην κατοικία του συλλέκτη Αναστασίου Γ. Λεβέντη στο Παρίσι.

«Οι γειτόνισσες» του Νικόλαου Γύζη (περί το 1880).

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες: στη δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική 17ου-20ου αιώνα, την ελληνική 19ου- 20ου αιώνα και την κυπριακή ζωγραφική, με έργα αντιπροσωπευτικά των Κυπρίων ζωγράφων της πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Η «Συλλογή του Παρισιού»

Λεπτομέρεια από το έργο του Μονέ, «Ο Σηκουάνας στο Jeufosse κοντά στο Vernon», από την ενότητα «Συλλογή του Παρισιού» η οποία αποτελείται από έργα δυτικοευρωπαίων ζωγράφων που συνέλεξε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τη δεκαετία του ’50 έως το 1970.

Η πρώτη ενότητα, η επονομαζόμενη «Συλλογή του Παρισιού», αποτελείται από έργα δυτικοευρωπαίων ζωγράφων που συνέλεξε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τη δεκαετία του '50 έως το 1970 και στέγαζε στην ιδιωτική του κατοικία στο Παρίσι. Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθενται από αυτή την ενότητα 67 ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια μεγάλων ονομάτων όπως Ρενουάρ, Πισαρό, Μονέ, Σινιάκ, Σαγκάλ.

Έλληνες καλλιτέχνες

Η ελληνική συλλογή - που παρουσιάζει με μεγαλύτερη πληρότητα την ιστορία της ζωγραφικής του νεότερου ελληνικού κράτους- αριθμεί περισσότερα από 270 έργα, από τα οποία θα παρουσιαστούν 176 από 90 καλλιτέχνες. Το ελληνικό πανόραμα αρχίζει με δείγματα της πρώιμης ελληνικής προσωπογραφίας και τη Σχολή του Μονάχου και λαμπερά έργα, όπως τη σπάνια σύνθεση της «Μήδειας» του Λύτρα, την αλληγορία της «Αρμονίας» του Γύζη, τη «Μητρική στοργή» του Ιακωβίδη και «Το αντίδωρο» του Θ. Ράλλη.

Σύνθεση του Γιάννη Μόραλη το 1954, από την ενότητα «Έλληνες καλλιτέχνες» η οποία παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του νεότερου ελληνικού κράτους.

Αλταμούρας, Πανταζής, Μαλέας, Παπαλουκάς, Κογεβίνας, Παρθένης, Μπουζιάνης, Κόντογλου δίνουν τη σκυτάλη για την συνέχιση της ιστορίας της ελληνικής τέχνης στους Τσαρούχη, Βασιλείου, Διαμαντόπουλο, Μόραλη, Γκίκα, Εγγονόπουλο.

Κύπριοι καλλιτέχνες

Από την ενότητα Κυπρίων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, το κοινό γνώρισμα των οκτώ ζωγράφων που παρουσιάζονται στην έκθεση -ανάμεσά τους οι Κισσονέργης, Διαμαντής, Γεωργίου, Κάνθος, και ο νεότερος Χριστόφορος Σάββας- είναι ότι εστίασαν ο κάθε ένας στις δικές του διαφορετικές αφηγήσεις.

Φύλαξη

Η αθηναϊκή παρουσίαση της συλλογής γίνεται με την επιμέλεια της Μαρίας Κατσανάκη, εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης και της Εβίτας Αράπογλου, εκ μέρους της συλλογής. Λίγο καιρό μετά τη μεγάλη κλοπή, το ίδιο το Ίδρυμα θα ενισχύσει τη φύλαξη του χώρου με επιπλέον φύλακες και νυχτοφύλακες, ενώ η Πινακοθήκη έχει ήδη φροντίσει να κλείσει με λαμαρίνες ορισμένα από τα επίφοβα και επικίνδυνα ανοίγματα.

Προτεινόμενα για εσάς