Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από την Παρασκευή 23 Μαρτίου, έκθεση επιλεγμένων από τις συλλογές του έργων, των καλλιτεχνών MC. Escher και Βαζαρελί, η οποία δεν έχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά τα έργα θα ανανεώνονται περιοδικά.
Η επιλογή των έργων έγινε με άξονα τη θεματική «Τέχνη και Μαθηματικά», μία πύλη που άνοιξε το Μουσείο Ηρακλειδών από την ίδρυσή του, το 2004, και πλέον κρατά ορθάνοιχτη τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα. Έχει άλλωστε ήδη κοινοποιηθεί η απόφαση των ιδρυτών, Παύλου και Μπελίντας Φυρού, να στρέψουν το ενδιαφέρον του χώρου στον τομέα της μόρφωσης και της παιδείας, σ’ ένα γόνιμο διάλογο τεχνών και επιστημών, ο οποίος θα αναδείξει το καλλιτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας και θα διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του κοινού.
Βικτώρ Βαζαρελί
Ο τομέας του πρώτου ορόφου του μουσείου είναι αφιερωμένος στον Γάλλο ζωγράφο, ουγγρικής καταγωγής, Victor Vasarely (1906-1997), αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Οπ-Αρτ. Παρουσιάζονται είκοσι-πέντε έργα μεταξοτυπίας. Ο καλλιτέχνης πίστευε σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «κοινωνική τέχνη», καθώς δεν ήθελε αυτή να αποτελεί προνόμιο μόνο για την «ελίτ». Στα γραπτά του δήλωνε συχνά την πίστη του στη διάδοση της τέχνης και την αξία των πολλαπλών: «Ονειρεύομαι μία κοινωνική τέχνη. Φαντάζομαι τον άνθρωπο να έχει μια βαθιά επιθυμία για τα εικαστικά, όπως ακριβώς έχει για τη μουσική». Για το περιεχόμενο της τέχνης του, δήλωνε: «Δεν είχα εμπειρία της αληθινής αποκάλυψης του «αφηρημένου» έως το 1947, όταν συνειδητοποίησα ότι η καθαρή «μορφή-χρώμα» μπορεί να υποδηλώσει τον κόσμο (…) μια πλαστική ενότητα σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο επίπεδο, που περιλαμβάνει μορφές γεωμετρικής προέλευσης, σε χρώματα ή σε αντιθέσεις».
Μάουριτς Κορνέλις Έσερ
Ο τομέας του δευτέρου ορόφου του μουσείου είναι αφιερωμένος στον Ολλανδό χαράκτη και γραφίστα Μάουριτς Κορνέλις Έσερ (1898-1972), με την παρουσίαση περίπου σαράντα έργων χαρακτικής από τη συλλογή του μουσείου. Ο ίδιος ο Έσερ θεωρούσε τον εαυτό του γραφίστα, ψυχή τε και σώματι, και άφησε στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν το έργο του με μαθηματικούς όρους. Από τη δεκαετία του ’50 απέκτησε υποστηρικτές μεταξύ των μαθηματικών και άλλων επιστημόνων, καθώς είχε εξάψει το ενδιαφέρον τους με την τέχνη του. Το έργο του μέχρι σήμερα αποτελεί μία συμβολική γέφυρα μεταξύ επιστήμης και τέχνης.
Το Μουσείο Ηρακλειδών καλεί το φιλότεχνο κοινό να περάσει την «πύλη» που άνοιξε, και να απολαύσει μια συναρπαστική διαδρομή από την Αισθητική της Τέχνης στη «Λογική των Μαθηματικών».
Πληροφορίες
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 34 61 981. Ώρες λειτουργίας Παρασκευή: 13:00 - 21:00, Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 19:00, Δευτέρα - Παρασκευή: εκπαιδευτικά προγράμματα.