Τα έξι σημεία στα οποία εστιάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης ανέπτυξε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η χώρα μπορεί να πετύχει την αναθεώρηση χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η εκταμίευση των δόσεων, επιδιώκοντας συμφωνία μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ως προς τα εξής σημεία:
-να μη γίνουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα
- να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
-να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας
- να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές
- να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα
- να στηριχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια προγράμματα για τους νέους, την κοινωφελή εργασία κτλ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εν όψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου πρέπει όλοι να σκεφθούν ποιο είναι το βασικό δίλημμα και διακύβευμα των εκλογών, εάν δηλαδή η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση οδηγώντας τον εαυτό της εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης ή αν θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.
Μέτρα αναπτυξιακής βοήθειας
Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κ. Πικραμμένο, ζήτησε από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό να επαναφέρει στις συζητήσεις της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της αναπτυξιακής βοήθειας στην Ελλάδα.
«Το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας, το λεγόμενο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, είναι ειλημμένη απόφαση. Καλό είναι να επιβεβαιωθεί και αύριο στις Βρυξέλλες», τόνισε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν αρκούν τα λόγια και οι πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε πράξεις, να απελευθερωθούν δηλαδή τα υφιστάμενα κονδύλια και να αλλάξει η νοοτροπία της ευρωπαϊκής επιτροπής, καθώς όπως είπε, «προσκρούουμε συνεχώς σε γραφειοκρατικά εμπόδια». Προανήγγειλε ακόμη ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα υποβάλει «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για πρακτικά μέτρα αναπτυξιακής βοήθειας».
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης έχουν δοθεί στην Ελλάδα 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων και των Ελληνίδων , όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη τις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η απόφαση ώστε να μεταφερθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των τραπεζών και διερωτήθηκε αν συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την εκταμίευση αυτού του ποσού. «Όσοι έχουν επιφυλάξεις για τη δανειακή σύμβαση θέλουν να πάρουμε τα λεφτά ή νομίζουν ότι θα παίρνουμε τα λεφτά και θα βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου της σύμβασης;», διερωτήθηκε συγκεκριμένα.
Για τα περί δημοψηφίσματος
Ερωτηθείς σχετικά με τα περί πρότασης της γερμανίδας καγκελαρίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί της παραμονής ή μη της χώρας στο ευρώ, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν ετέθη στη συνάντησή του με τον κ. Πικραμμένο.
Υπογράμμισε πάντως ότι κανείς «δεν μπορεί να παρεμβαίνει και να κάνει συστάσεις», καθώς, όπως είπε, ζητήματα που αφορούν εκλογές και δημοψηφίσματα ανήκουν στη σφαίρα της εθνικής κυριαρχίας.
«Διμέτωπος αγώνας κατά της συντήρησης και του λαϊκισμού»
Κληθείς να σχολιάσει τη συστράτευση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του» και ότι το ΠΑΣΟΚ το ενδιαφέρει ο δικός του χώρος, αυτός της κεντροαριστεράς. Διευκρίνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει έναν διμέτωπο αγώνα «κατά της δεξιάς και της συντήρησης, αλλά και απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία».
Ντιμπέιτ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε παράλληλα «αποκάλυψη» το θέμα του ντιμπέιτ, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο την πρόταση Σαμαρά για τηλεμαχία μεταξύ του ίδιου και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να γίνει αναμέτρηση του προέδρου του κινήματος με τον Αντ. Σαμαρά και με συμμετοχή όλων των κομμάτων.
«Αν θέλουν να κάνουν Σαμαρας και Τσίπρας ντιμπέιτ, ας το κάνουν και όποιος νικήσει ας έρθει να κάνει ένα ντιμπέιτ μαζί μου», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνουν «τουλάχιστον δυο συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων».
Ευρωομόλογα
Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, δήλωσε ότι θα είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα, μόνο αν οι όροι δανεισμού, μέσω αυτών, είναι καλύτεροι από ό,τι δανείζεται τώρα η χώρα μέσω του PSI και της δανειακής σύμβασης. «Αν πίσω απο το ευρωομόλογο, κρύβεται επιδείνωση των όρων, δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα» σημείωσε.