Γιατί ζήτησε τώρα εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022 07:22
UPD:05/05/2022 11:56
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες τάχθηκε πριν από δύο εικοσιτετράωρα ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλάζοντας στάση επί του θέματος λίγο πριν συμπληρωθούν πέντε μήνες από την πανηγυρική εκλογή του στον προεδρικό θώκο του κόμματος. 

Ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις 12 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά την εκλογή του διαχώρισε σαφώς τη θέση του από το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα άναψε μεν το «πράσινο φως» για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα της Κουμουνδούρου να στηθούν πρόωρες κάλπες στη χώρα. 

Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος

Τη Δευτέρα, όμως, ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος η κύρια αιτία της μεταστροφής του είναι η «στάση εργασίας» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου. «Δεν βγαίνουν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Έχουν κρυφτεί. Εκλογές πρέπει να γίνουν. Πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να σταματήσει να παγώνει τις ευκαιρίες που έχει ο τόπος μας» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό STAR της Κεντρικής Ελλάδας. «Ζούμε την απόλυτη καταστροφή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η ευθύνη βαραίνει τις κυβερνήσεις των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη, που αύξησαν ραγδαία την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Γίναμε εξαιτίας των επιλογών τους πολλαπλά εξαρτώμενοι συγκριτικά με άλλα κράτη από το εισαγόμενο φυσικό αέριο» πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα. 

Οι δυσμενείς εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά 

Η θέση του κ. Ανδρουλάκη υπέρ των εκλογών σχετίζεται, όμως, και με τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται στα ελληνο-τουρκικά όπως αποδεικνύει το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών υπερπτήσεων, που παραβιάζουν την συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν της Κωνσταντινούπολης για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Είδατε πόσες παραβιάσεις και υπερπτήσεις είχαμε, ενώ άλλα μας έλεγαν προ ημερών οι κυβερνώντες;» διερωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα και θέτει πάντα τις αναλύσεις του υπό το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 

Σημειώνεται επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε διερωτηθεί εύλογα «επί ποιας βάσης ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντηση του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο αποδέχθηκε την επανέναρξη των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Την επομένη της συγκεκριμένης δήλωσης η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει το πάγωμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας. 

Το νέο τοπίο στην μάχη της πανδημίας

Ο τρίτος παράγοντας που προκάλεσε τη νέα προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη στο θέμα των πρόωρων εκλογών σχετίζεται με την αλλαγή του τοπίου στην πανδημία. Τον Ιανουάριο, όταν είχε ταχθεί κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε επισημάνει ότι είναι ανεύθυνο να διεξαχθούν εκλογές «την ώρα που συνεχίζουμε να θρηνούμε πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα από την πανδημία». Σήμερα όμως οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί αισθητά, η κυβέρνηση αίρει το ένα μετά το άλλο τα μέτρα προστασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου και οι εκλογές στη Γαλλία έδειξαν ότι η πανδημία έχει πάψει να αποτελεί εμπόδιο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή