Εικαστικοί εσωτερικοί παράδεισοι

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 10:51
UPD:11:27

A- A A+

Η εμπνευσμένη από τη φύση, γλυπτική εγκατάσταση της εικαστικού Αφροδίτης Λίτη, με τίτλο «Εσωτερικοί παράδεισοι», παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο, έως τις 27 Ιουνίου.

Τα έργα

Η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζει για πρώτη φορά τη νέα γλυπτική ενότητα των λεμονιών και των ορτυκιών, η οποία αναφέρεται στον Πόρο και το Λεμονοδάσος. Εμπλουτίζοντας την εμπνευσμένη από τη φύση θεματολογία της, επιλέγει για τις εγκαταστάσεις της μορφές του φυτικού και του ζωικού βασιλείου και, καθώς τις μεγεθύνει, συνθέτει και σκηνοθετεί, εκ νέου, τη φύση γύρω της. Το φως αντανακλάται πέφτοντας στα φτιαγμένα από χαλκό, σμάλτο, ψηφίδες και φυσητό γυαλί μουράνο «φυσικά αντικείμενα», και τα μεταμορφώνει σε πολύτιμα έργα τέχνης.

Στις «γλυπτικές τοπιογραφίες» της, όπως έχει χαρακτηριστεί η δουλειά της, οι ανθρώπινες φιγούρες, οι καρποί, τα έντομα και τα φυτά εντάσσονται σε έναν φανταστικό διάλογο - πλαίσιο και αποκτούν έναν συμβολικό χαρακτήρα.

Για την προσέγγιση των έργων της ως μία αφηγηματική ενότητα συνθέτει τα μεμονωμένα γλυπτά και δημιουργεί έναν προσωπικό παραμυθένιο κόσμο, που, σαν μια μαγική πύλη, μεταφέρει τον θεατή στον δικό του εσωτερικό παράδεισο.

Η Αφροδίτη Λίτη σημειώνει: «Οι εγκαταστάσεις που κάνω θέλω να φωτίζονται με την επίγνωση που θα είχε η Εύα, ακριβώς μετά την Πτώση, όπως τη δείχνει ο Masaccio. Βασικός άξονας της δουλειάς μου είναι η εις βάθος διερεύνηση των κοινών σημείων, ανάμεσα στο ρήμα «αγάλλομαι» και στον όρο «αγάλματα». Στη γλυπτική μου, χρησιμοποιώ μορφές, στοιχεία και πρότυπα από το φυσικό περιβάλλον. Επιλέγω μορφές του φυτικού και του ζωικού κόσμου, αλλάζοντας τις κλίμακες. Η εικόνα της παρατήρησης μετατρέπεται σε γλυπτό, μετασχηματίζοντας αρχέτυπες μνήμες. Κάνω τη δική μου «ανατροπή» μέσα από τη μαγικότητα (μαγεία), που προσφέρει η παρατήρηση του κόσμου. Κύριο μέλημα της δουλειάς μου είναι να καταδείξω ορισμένες πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο. Αυτή εμπεριέχει τη λάμψη μιας παραδεισένιας στιγμής, αγκαλιάζοντας τη φύση μέσα σε έναν εξωπραγματικό φωτισμό και επικεντρώνεται στην κεντρομόλο παρουσία της γυναικείας φιγούρας.

Την τέχνη μου, την αντιλαμβάνομαι όχι σαν μια σειρά εξισώσεων, αλλά σαν παραλλαγές υποσχέσεων ευτυχίας. Τί πιο φυσικό από το να προτείνω για τον τίτλο της έκθεσης στον Πόρο, τον παράδεισο; Τα γλυπτά μου, καμωμένα από χαλκό και σίδηρο, είναι συχνά καλυμμένα με έγχρωμες γυάλινες ψηφίδες και αναπτύσσουν - μορφολογικά και σημειολογικά- διάλογο με την ανθρωπολογία (δαχτυλίδια), τη λαογραφία (χαλιά) και την αρχαία γλυπτική παράδοση (ανθρώπινες φιγούρες), ενώ οι συχνότατες ζωομορφικές, πτηνοτροφικές και φυτολογικές αναφορές συνθέτουν μια βαθειά αρχιτεκτονημένη οργάνωση του γλυπτικού χώρου, με αναφορές τόσο στη σύγχρονη τέχνη, όσο και στον Ορφικό και Παλαιοχριστιανικό κόσμο».

Σύντομο βιογραφικό

Η Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γλυπτική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και πραγματοποίησε με υποτροφία τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο London University. Εργάστηκε ως μουσειακός γλύπτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, από 1979 μέχρι και το 2000. Έκτοτε, διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών.

Πληροφορίες: Γκαλερί Citronne, Παραλία - Πόρος, τηλ.: 22980 - 22401, 6979 989684. Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 11.00 - 13.00 και 19.00 - 23.00.

Προτεινόμενα για εσάς