Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας διερευνά την αποκάλυψη αξιωματούχου ότι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκλήθησαν να αποκρύψουν την έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετά από το περυσινό ατύχημα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποκάλυψη αφορά εννέα εργάτες σε υπεργολαβική εταιρία που είχε αναλάβει την αποκατάσταση του εργοστασίου.
Αξιωματούχος της εταιρίας Build - Up, η οποία υπάγεται στη διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού Tepco, φέρεται να παραδέχθηκε ότι το Δεκέμβριο ζήτησε από τους εργάτες να καλύπτουν τα δοσίμετρά τους με ειδικές θήκες από μόλυβδο όταν βρίσκονται σε περιοχές, όπου οι μετρήσεις είναι υψηλές. Τα δοσίμετρα, που έχουν μέγεθος κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ραδιενέργειας σε μια περιοχή.
Ο αξιωματούχος τους προειδοποίησε ότι εάν άφηναν τις συσκευές τους ακάλυπτες, τα επίπεδα ραδιενέργειας θα ήταν πολύ υψηλότερα από τα νόμιμα -50 μιλισιβέρτ το χρόνο στην Ιαπωνία- και οι εργασίες θα έπρεπε να σταματήσουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Build-Up, εννέα άτομα ακολούθησαν την εντολή, ενώ και ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να κάλυπτε το δικό του δοσίμετρο.
Εκπρόσωπος της Tepco δήλωσε στο Reuters ότι ο όμιλος γνώριζε μέσω άλλου εργολαβικού ομίλου για την κατασκευή τέτοιων θηκών από την Build-Up, αλλά αγνοούσε πως χρησιμοποιούνταν στο σταθμό της Φουκουσίμα.
Έρευνα: έως και 1.300 τα θύματα της ραδιενέργειας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύουν στο Science ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε με το ατύχημα του Μαρτίου 2011, ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους, παρότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.300 νεκρούς. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, σε βάθος χρόνου, 180-2.500 περιστατικά καρκίνου θα αποδοθούν στην πυρηνική καταστροφή, ενώ είδαν ότι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου έχουν οι εργαζόμενοι στο σταθμό της Φουκουσίμα.
Οι εκτιμήσεις, που συμπίπτουν με αυτές άλλων επιστημόνων, καθησυχάζουν εν μέρει όσους φοβούνταν ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ. Το ατύχημα του 1986 συνδέεται με 5.000 - 6.000 περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς, κυρίως σε παιδιά. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι, στην Ιαπωνία, περίπου το 80% της ραδιενέργειας κατέληξε στη θάλασσα.
Η πυρηνική καταστροφή προκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 11 Μαρτίου 2011 και από το τσουνάμι που ακολούθησε. Το νερό διέλυσε το προστατευτικό τείχος του πυρηνικού σταθμού καταστρέφοντας τις εφεδρικές γεννήτριες που θα τροφοδοτούσαν τις αντλίες ψύξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μια σειρά από εκρήξεις προκάλεσε την τήξη των πυρήνων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ραδιενεργά αέρια να εκλύονται για μήνες από το εργοστάσιο.