Μια περιπλάνηση στους εκλεπτυσμένους χρωματισμούς του Νικόλαου Γύζη γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος», που παρουσιάζει το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
Ο Ελληνας ζωγράφος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους του συντηρητικού εικαστικού κινήματος που είναι γνωστό ως «Σχολή του Μονάχου» και τα έργα του διακρίνει σπάνια επιδεξιότητα και συναισθηματική ζωντάνια, μέσα στα όρια του ιστορικού ρεαλισμού και της ηθογραφίας.
Με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και του Κωνσταντίνου Διδασκάλου, η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες της πολυσυζητημένης δωρεάς της οικογένειας Γύζη προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη αντιπροσωπευτικά έργα της εξελικτικής πορείας του σπουδαίου καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, που προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Σε διάφορες ενότητες, παρουσιάζονται ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του ζωγράφου, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις.
Ο Ζαχαροπλάστης, 1898. Λάδι σε μουσαμά, 127 x 100 εκ. Ιδιωτική Συλλογή.
Προσφορά ανυπολόγιστης αξίας
Ο Τάκης Μαυρωτάς αναφέρει: «Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του κορυφαίου ζωγράφου, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, οργανώνει έκθεση αφιερωμένη στο έργο του, καταθέτοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στην ανυπολόγιστης αξίας προσφορά του. Εκατό και πλέον έργα ζωγραφικής, σχέδια, «ζελατίνες» δουλεμένες με σινική μελάνη πάνω στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φωτογραφικού φιλμ και μικρογλυπτά φανερώνουν τις διαρκείς και επίπονες δοκιμές και αναζητήσεις του στον χώρο της τέχνης.
Η ζωγραφική του Γύζη εκφράζει την αλήθεια του. Αν και Καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού ύφους, στρέφοντας την προσοχή του στην προαιώνια ιστορία της ανθρωπότητας, κατακτώντας έτσι τη δική του προσωπική έκφραση, μια έκφραση γεμάτη συγκίνηση και ζωντάνια».
Πλούσιο έργο σε όλα τα είδη ζωγραφικής
Γεννημένος στην Τήνο, το 1842, ο Νικόλαος Γύζης σπούδασε στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας και πήρε υποτροφία για την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου και έγινε τακτικός Καθηγητής, το 1888. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη ζωγραφικής και πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις, αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις. Έφυγε από τη ζωή το 1901.
Η Ιστορία, 1892. Λάδι σε μουσαμά, 89 εκ. Ιδιωτική Συλλογή.
Στο ημερολόγιό του σημείωνε: «Νομίζω πως νιώθω κάτι περισσότερο για την τέχνη μου, αλλά πρέπει να εργαστώ ακόμη εξαιρετικά και να κοπιάσω πολύ για να εναρμονιστούν με μεγαλύτερη ακόμη λεπτότητα τα χρώματά μου, για να αναδειχθούν οι πίνακές μου ακόμη περισσότερο...».
Η έκθεση συνοδεύεται από τον πολυσέλιδο κατάλογο «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος», με κείμενα των Μαρίνου Καλλιγά, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Νέλλης Μισιρλή, Κωνσταντίνου Διδασκάλου και Τάκη Μαυρωτά.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 – Αθήνα, τηλ.: 210 3611206. Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου 2012 – 3 Φεβρουαρίου 2013. Τιμές εισιτηρίων: 6, 3 (μειωμένο) ευρώ. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 20:00.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ - [email protected]