Περισσότερες από 90 ταινίες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο θα παρουσιαστούν στο φετινό επετειακό 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax, από σήμερα έως και τις 25 Νοεμβρίου.
Πολυανάμενομενες ταινίες, πρώτες προβολές, ειδικά αφιερώματα και, φυσικά, το διαγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης υπόσχονται ένα κυριολεκτικό κινηματογραφικό πανόραμα πολλών επιλογών και εκδηλώσεων.
Διαγωνιστικό Τμήμα
Και αυτήν τη χρονιά, για τα βραβεία του Πανοράματος θα διαγωνιστούν πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνες διανομείς.
Στο διαγωνιστικό μέρος συμμετέχουν οι ταινίες:
«Death of a man in the Balkans» (Ο θάνατος ενός άντρα στα Βαλκάνια), Σερβία, 2012, μαύρη κωμωδία του Μιροσλάβ Μομτσίλοβιτς. Προβολή: Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 10.15 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 6.15 το απόγευμα, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«La noche d' enferente» (Η νύχτα απέναντι) του Ραούλ Ρουίζ, Χιλή - Γαλλία, 2012. Προβολή: Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«J'enrage de son absence» (Μ' εξοργίζει η απουσία του) της Σαντρίν Μπονέρ, Γαλλία, 2012. Προβολή: Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 10.15 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«Either way» (Ούτως ή άλλως) του Χάφσταν Γκούναρ Σίγκουρσαν, Ισλανδία, 2012. Προβολή: Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«Me Too» (Κι εγώ) του Αλεξέι Μπαλαμπάνωφ, Ρωσία, 2012. Προβολή: Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«Polski film» του Marek Najbrt, Τσεχία - Πολωνία, 2012. Προβολή: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«Crawl», σε σκηνοθεσία Hervè Lasgouttes, Γαλλία, 2012. Προβολή: Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, Ελλάδα, 2012. Προβολή: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«The woman who brushed off her tears» (Η γυναίκα που σκούπιζε τα δάκρυά της), σε σκηνοθεσία Teona Strugar Mitevska, Τουρκία, 2012. Προβολή: Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 6.15 το απόγευμα, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
«Lal Gece» (Νύχτα Σιωπής), σε σκηνοθεσία Reis Çelik, ΠΓΔΜ - Βέλγιο, 2012, Προβολή: Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ, στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Κριτική επιτροπή
Την κριτική επιτροπή συνθέτουν οι σκηνοθέτες Μενέλαος Καραμαγγιώλης και Νίκος Τριανταφυλλίδης, οι ηθοποιοί Τάκης Σπυριδάκης και Δήμητρα Χατούπη και η διευθύντρια φωτογραφίας, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ για το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (Fipresci) θα αποφασίσουν τρία μέλη της: οι κριτικοί κινηματογράφου Κάρμεν Γκρέη, Εσίν Κιουτσιουκτεπεπινάρ και Νέστορας Πουλάκος. Το βραβείο κοινού θα απονείμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.
Σε πρώτη προβολή
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή», θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού οι ταινίες: «Άννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ, «The Paperboy» του Λι Ντάνιελς, «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, «Και ο Θεός έπλασε τους Έλληνες», μια σπονδυλωτή ταινία πέντε αυτόνομων μερών από τους Βασίλη Βαφέα, Δημήτρη Μακρή, Θανάση Σκρουμπέλο και Γιώργο Καρυπίδη και «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά.
Αφιέρωμα στον τρόμο
Στο αφιέρωμα, με τίτλο «Fright night: From dusk till dawn», οι ταινίες τρόμου έχουν την τιμητική τους. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι ταινίες «Audition» του Τακάσι Μιίκε, «Dawn of the dead» του Τζώρτζ Ρομέρο και «Η έβδομη πύλη της κολάσεως» του Λούτσιο Φούλτσι.
Τα γουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ
Ο - παραγνωρισμένος στην εποχή του - σκηνοθέτης Μπαντ Μπέτικερ πρωταγωνιστεί σε αυτό το αφιέρωμα, με τις 6 του ταινίες γουέστερν της δεκαετίας του ΄50, που - έστω και καθυστερημένα- κέρδισαν τον θαυμασμό, ακόμα και μεγάλων σκηνοθετών, όπως οι Μάρτιν Σκορσέζε και Κλιντ Ίστγουντ. Ανάμεσα τους δεσπόζουν το «The tall T» και το διάσημο αποκορύφωμα της τέχνης του, «Η συμμορία των επτά δολοφόνων».
O Νεοναζισμός στο σινεμά
Το κοινωνικό φαινόμενο του Νεοναζισμού, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στον κινηματογράφο, είναι το θέμα του επίκαιρου αφιερώματος, που περιλαμβάνει ταινίες όπως το πασίγνωστο «Μαθήματα αμερικάνικης ιστορίας» του Τόνι Κέι, το «Αυτή είναι η Αγγλία» του Σέιν Μίντοους και το «Romper Stomper» του Τζέφρι Ράιτ, με το οποίο αναδείχτηκε ο Ράσελ Κρόου.
Νέο τουρκικό σινεμά
Το αφιέρωμα «Νέο τουρκικό σινεμά - Από τον Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσειλάν» αναδεικνύει τις σύγχρονες δημιουργίες της γειτονικής μας χώρας, με ταινίες όπως οι «Κλίματα αγάπης» και «Τα σύννεφα του Μάη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και «Έκπτωτος άγγελος» του Σεμίχ Καπλάνογλου.
Έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς
Οι σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής, που - για πολιτικούς και οικονομικούς, κυρίως, λόγους - οδηγήθηκαν στη μετανάστευση, πρωτοστατούν σε αυτό το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει ταινίες των Ελία Καζάν, Νίκου Παπατάκη, Τζον Κασσαβέτη, Ροβήρου Μανθούλη, και του Αδωνι Κύρου, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα μόνο από το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του, «Ο Σουρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία «Το μπλόκο».
Κυπριακός κινηματογράφος
Στο αφιέρωμα αυτό προβάλλονται ταινίες δημιουργών κυπριακής καταγωγής, όπως «Το νησί που μοιραζόμαστε» της Δανάης Στυλιανού, το «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη και το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη.
Μικρού μήκους
Οι ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν, είναι οι 15 φιναλίστ των βραβείων 2011, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Ανοιχτή συζήτηση «Κυπριακός κινηματογράφος και πολιτική», τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Εισήγηση - παρουσίαση του άγνωστου κινηματογραφικού έργου του Άδωνι Κύρου, από τη σκηνοθέτιδα Λίτσα Μπουδαλίκα, με τίτλο «Aδωνις Κύρου ή Ado Kyrou - Σουρεαλιστής, κριτικός και κινηματογραφιστής», τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή τα 60α γενέθλια του γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού Positif, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Α, Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Συζήτηση - ανοιχτό τραπέζι, με τίτλο «Ο σύγχρονος τουρκικός κινηματογράφος», την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 12 μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24)
Με αφορμή τις πρεμιέρες των ελληνικών ταινιών: «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» του Ανδρέα Πάντζη , «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, και «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες τους, ανοιχτή στο κοινό, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 12 μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24).
Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά οδός 48 - Κεραμεικός, τηλ.: 210 3609695. Τιτάνια Cinemax Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους - Αθήνα, τηλ.: 210 3811147, 210 3841689. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 5 ευρώ, διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο 215 5400888. Πλήρες πρόγραμμα φεστιβάλ: www.panoramafest.org .