Ενα φωτογραφικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τον φακό διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία, προσφέρει η έκθεση «Χρόνος/Στιγμές από την Τουρκία», που παρουσιάζεται στην Τέχνοπολη έως τις 10 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και έχει, επίσης, παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και της Ευρώπης.
Περιλαμβάνει περισσότερα από 150 έργα, που εντάσσονται στις 4 ενότητες: ο χρόνος στην πόλη, ο χρόνος που αλλάζει, ο χρόνος στους ανθρώπους και ο χρόνος που μένει αναλλοίωτος, στις οποίες 25 διεθνώς αναγνωρισμένοι φωτογράφοι αφηγούνται ιστορίες μέσα από φωτογραφίες που καθρεφτίζουν την καθημερινότητα και τα ιδιαίτερα θέματα της Τουρκίας, από τη δική τους οπτική γωνία.
Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα του εγχειρήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων της εφημερίδας Zaman, η οποία κάλεσε και συγκέντρωσε τους καλλιτέχνες για να ταξιδέψουν σε όλη την Ανατολία και να δημιουργήσουν τη μεγάλη «φωτογραφία της Τουρκίας», επιτυγχάνοντας την πιο ολοκληρωμένη φωτογραφική δράση που έχει οργανωθεί ποτέ στη χώρα. Έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες και δημοσιογράφοι έφεραν στο φως ιστορίες της Τουρκίας, που κανείς δεν τις είχε προσέξει, ακόμη και αν ήταν γνωστές.
Οι καλλιτέχνες και τα θέματα των έργων
Η Jane Eveylyn Atwood κατέβηκε σε ένα ανθρακωρυχείο στην Zonguldak. Ο Bruno Barbey βρέθηκε σε μέρη που αναδείκνυαν το ιστορικό υπόβαθρο της Κωνσταντινούπολης. Ο Samuel Bollendorff αναζήτησε τις αλλαγές που επέφερε στις ζωές το «νερό». Ο Eric Bouvet συνόδευσε αστυνομικούς στις νυχτερινές τους περιπολίες, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο G. Herbaut διέσχισε τα υψίπεδα της Rize, για να καταγράψει τον πολιτισμό του τσαγιού.
Η Kathryn Cook ακολούθησε ίχνη πολιτισμών 4.000 ετών, στην περιοχή Ahlat. Η Claudine Doury κατέγραψε νεαρές γυναίκες, που εργάζονται στην κλωστοϋφαντουργία. Η Carolyn Drake επικεντρώθηκε στην ποδοσφαιρική κουλτούρα.
Ο Νίκος Οικονομόπουλος αποτύπωσε ιστορίες από τα Ανατολικά και Νοτιοανατολικά, μέχρι τα βάθη της Ανατολίας. Ο Michel Vanden Eeckhoudt φιλοξενήθηκε από τους Τούρκους νομάδες. Η Rena Effendi περιπλανήθηκε στους λαβυρινθώδεις δρόμους του Tarlabaşı.
Ο Ν. Οικονομόπουλος αποτύπωσε ιστορίες από τα Ανατολικά και Νοτιοανατολικά, μέχρι τα βάθη της Ανατολίας.
Ο George Georgiou κατέδειξε πως έχει αλλάξει η Ανατολία, ενώ ο Harry Gruyaert απεικόνισε τα χρώματα της Κωνσταντινούπολης. Ο Guillaume Herbaut διέσχισε τα υψίπεδα της Rize, για να καταγράψει τον πολιτισμό του τσαγιού. Ο Ed Kashi επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο Massimo Mastrorillo έστρεψε το βλέμμα του στη νέα Τουρκία, που ανοικοδομείται στα πλαίσια ενός αστικού μετασχηματισμού.
Ο Steve McCurry παρακολούθησε τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες από την επαρχία της Bursa. Ο Davide Monteleone κινήθηκε γύρω από τη θάλασσα του Μαρμαρά, για να τονίσει τη σημασία των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων. Ο Christopher Morris απαθανάτισε τον Πρόεδρο Abdullah Gül και τους ανθρώπους του, στην προεδρική κατοικία στην Tarabya.
Ο A. Suau εστίασε στις έννοιες του πλούτου και της ευημερίας.
Ο Paolo Pellegrin φωτογράφισε το φεστιβάλ πάλης Oil Kırkpınar στην πόλη Edirne, ενώ ο Anders Petersen ασχολήθηκε με τις μειονότητες και ο Reza με την τελετή της ημέρας της Ashura, στην Κωνσταντινούπολη.
Η Rena Effendi περιπλανήθηκε στους λαβυρινθώδεις δρόμους του Tarlabası.
Ο Anthony Suau εστίασε στις έννοιες του πλούτου και της ευημερίας και ο Gaël Turine μελέτησε τη βιομηχανία της τηλεόρασης, μέσα από τη σειρά «Valley of the wolves». Η Vanessa Winship παρουσίασε πορτρέτα παιδιών από όλον τον κόσμο, που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα τουρκικής γλώσσας και, τέλος, η Ami Vitale προέβαλε μια άλλη όψη της Καππαδοκίας.
Πληροφορίες
Τεχνόπολη - Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» (Κτίριο «Δ12»), Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3461589, 210 3475518. Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 12:00 - 20:00. Είσοδος: 3 ευρώ.