Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό σας «σήμερα, αύριο και στο μέλλον» διαβεβαίωσε τους Αϊτινούς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις της από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.
«Περνάτε μια τρομερή δοκιμασία, όμως γνωρίζω ότι η Αϊτή μπορεί να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να είναι ακόμη πιο ισχυρή και καλύτερη στο μέλλον», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και την ενημέρωσή της από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.
Πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, η κ. Κλίντον σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πρεβάλ και η ίδια θα εκδώσουν σήμερα, Κυριακή, κοινή ανακοίνωση στην οποία θα εκφράζουν τη βούληση των αρχών των δύο χωρών να συνεργαστούν.
Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει κυρίως τον έλεγχο του αεροδρομίου της αϊτινής πρωτεύουσας -νευραλγικού κέντρου για τη βοήθεια που εισρέει στη χώρα από ολόκληρο τον κόσμο- κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του Πορτ-ο-Πρενς.
Νωρίτερα η κ. Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις ότι η διεθνής βοήθεια προς την Αϊτή καθυστερεί στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς και διαβεβαίωσε πως τα τρόφιμα και το νερό έχουν αρχίσει να διανέμονται στον αϊτινό λαό.
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αρχίσει να διανέμει νερό και τρόφιμα σε 14 σημεία του Πορτ-ο-Πρενς.
«Σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό των κέντρων αυτών», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να εγγυηθούν την προστασία των κέντρων διανομής και τον ανεφοδιασμό τους.
Η κ. Κλίντον είπε ακόμα πως αρχίζουν να παρατηρούνται ελλείψεις στα καύσιμα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στα αποθέματα που βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της πόλης.
Διευκρίνισε επίσης πως ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να καθορίσει ζώνες προσγείωσης των ελικοπτέρων που μεταφέρουν βοήθεια, αλλά αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γιατί οι Αϊτινοί κατέκλυζαν τις περιοχές αυτές σε κάθε προσγείωση.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησαν από τους Αμερικανούς στρατιώτες να πετούν από ελικόπτερα βοήθεια στους Αϊτινούς, αλλά η απάντησή τους ήταν πως αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο.
«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε στις αγροτικές περιοχές, αλλά στις αστικές κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ταραχές...και να τραυματιστούν άνθρωποι», πρόσθεσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ επανέλαβε το Σάββατο την εκτίμηση που είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα οι αρχές για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από το σεισμό.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε εξάλλου ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια περισσότερα από 25.000 πτώματα.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο