Φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να φθάσει τις 200.000 εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Αϊτής.
Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις θα σημαίνουν ότι το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα 10 χειρότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία -και σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, η εικόνα της καταστροφής στη χώρα είναι τρομακτική. Σοροί που εξέχουν από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, επιζώντες με επιδέσμους που περπατούν συγχυσμένοι σε σκηνουπόλεις, η οσμή της αποσύνθεσης και του θανάτου.
Από ένα ελικόπτερο του Αμερικάνικου στρατού είναι ορατό ότι συνοικίες ολόκληρες του Πορτ-ο-Πρενς έχουν γίνει συντρίμμια. Παραγκουπόλεις έχουν κυριολεκτικά παρασυρθεί και κατρακυλήσει στις πλαγιές λόγων. Οι σκουριασμένες στέγες από τσίγκο έχουν πάνω τους συντρίμμια, σαν να τα σκόρπισε ένα πελώριο χέρι. Τα περισσότερα σημάδια ζωής συγκεντρώνονται στα πολύχρωμα κολλάζ , τις σκηνές όπου χιλιάδες μένουν προσωρινά.
Από ψηλά ο καθεδρικός ναός του Πορτ-ο-Πρενς μοιάζει σαν κάποιος να τον πάτησε. Το εκτυφλωτικά άσπρο προεδρικό μέγαρο μοιάζει γαμήλια τούρτα που έχει πέσει στο πάτωμα. Πολυώροφα γκαράζ και σουπερμάρκετ ισοπεδώθηκαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα.
Ο υπουργός Υγείας ¶λεξ Λάρσεν δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξανακτιστούν απ' την αρχή.
Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ημέρες πριν οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών να φθάσουν στο πεδίο και τα πρώτα δεξαμενοφόρα φορτηγά να αρχίσουν να διανέμουν νερό.
Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε.
Ο κίνδυνος επιδημιών παραμένει, με χιλιάδες σορούς στους δρόμους, καλυμμένες από σκόνη και μύγες.
Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών. Αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών -τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες- σταματούν.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης.
Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί μετά από έξι ημέρες, αν κι υπάρχουν εξαιρέσεις. Μετά το σεισμό στην Κίνα το 2008, ο οποίος είχε στοιχίσει 80.000 ζωές, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα εννιά ημέρες αργότερα. Ενώ, το 1977, σε ένα σεισμό στη Ρουμανία, υπήρξε διάσωση εγκλωβισμένου θύματος μετά από 11 ημέρες. Το 1985 στο Μεξικό, πολλά βρέφη είχαν αντέξει μια εβδομάδα χωρίς τροφή.
Μόνη διέξοδος η φυγή
«Οπουδήποτε, αρκεί να είναι μακριά από την πόλη», επαναλαμβάνει η Ταλουλούμ Σεντ Φις περιμένοντας ένα ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο που θα τη μεταφέρει μαζί με το σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους μακριά από το Πορτ-ο-Πρενς, όπου μετά το σεισμό της περασμένης Τρίτης είναι άστεγοι.
Εδώ και δύο ημέρες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας της Αϊτής προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Για πολλούς από αυτούς, η μοναδική λύση είναι να καταφύγουν στην φιλοξενία συγγενών ή φίλων σε περιοχές που δεν επλήγησαν από το σεισμό.
Η έξοδος των κατοίκων του Πορτ-ο- Πρενς αρχίζει να γίνεται αισθητή στους δρόμους της πόλης, κυρίως στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές, που αρχίζουν να ερημώνουν.
«Διαδοχικές κυβερνήσεις της Αϊτής δεν έχουν κάνει τίποτε για τον λαό. Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το εξωτερικό. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε έτσι, περικυκλωμένοι από πτώματα, να έρθει κάποιος να μας βοηθήσει. Το σπίτι μου κατέρρευσε. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ακόμη στη ζωή, αλλά δεν έχω παρά μια ζωή και πρέπει να φύγω», λέει ο Μπομπρέν, καθηγητής κολεγίου.
Στην Αϊτή αύριο ο Μπαν Κι Μουν
Στην Αϊτή θα μεταβεί αύριο Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για να επιδείξει αλληλεγγύη στο λαό της σεισμόπληκτης χώρας, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο γγ του ΟΗΕ θέλει να εξετάσει από κοντά τις προσπάθειες αρωγής και το μέγεθος της καταστροφής, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε ανακοινωθέν του.
Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH), τουλάχιστον 36 μέλη της οποίας σκοτώθηκαν από το σεισμό, ενώ δεκάδες ακόμα αγνοούνται, προσπαθεί να συντονίσει τη διεθνή προσπάθεια να διανεμηθεί βοήθεια στους πληγέντες από μια βάση κοντά στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters