«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον στο Αφγανιστάν»

Συνέντευξη αναλυτή της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» RAND στο naftemporiki.gr
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009 15:03
UPD:21/08/2009 10:59
A- A A+

Η εκλογική διαδικασία και η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι αυτό που έχει σημασία για την Ουάσινγκτον και όχι το εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν θα επηρεάσει τη στρατηγική απέναντι στο Αφγανιστάν, είπε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο Χασίφ Χασνί, αναλυτής στην αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» RAND.

Όπως ανέφερε, η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών έχει ήδη φέρει αλλαγές στη χώρα, ενώ αναφορικά με τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται, τόνισε ότι «ποτέ οι εκλογές δεν είναι αψεγάδιαστες».

NAFTEMPORIKI.GR

Συνέντευξη στην Αλίνα Σαράντη

Ποιοι πιστεύετε ότι θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Υπάρχουν πολλοί καθοριστικοί παράγοντες και οποιοσδήποτε παράγοντας θα μπορούσε να καταστεί καθοριστικός. Η ασφάλεια παραμένει το βασικό ζήτημα. Για παράδειγμα, μία επίθεση των Ταλιμπάν σε κυβερνητικό κτίριο σε μία επαρχιακή πρωτεύουσα, μπορεί να διαταράξει τη διεξαγωγή των εκλογών και να αλλάξει το αποτέλεσμα. Θα ήθελα όμως να επισημάνω και έναν άλλο παράγοντα που δεν αναφέρεται συχνά από τους αναλυτές και τα Μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες και αυτός είναι η ψήφος των γυναικών. Η ψήφος τους αντιστοιχούσε περίπου στο 42% των συνολικών ψήφων το 2004 και έκανε τη διαφορά».

Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα αλλάξουν κάτι στο Αφγανιστάν;

«Σίγουρα. Αυτές οι εκλογές θα συμβάλουν τουλάχιστον στη δημιουργία μιας δημοκρατικής εικόνας στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για μία δημοκρατική διαδικασία και νομίζω ότι για τα δικά μας συμφέροντα, για τα παγκόσμια συμφέροντα, για τα συμφέροντα του Αφγανιστάν, η διαδικασία από μόνη της θα φέρει αλλαγή. Θα στείλει ένα μήνυμα στο λαό του Αφγανιστάν, ότι όποιος και αν κερδίσει έχει μία θητεία που κάποτε θα λήξει, και ότι ο λαός είναι αυτός που έχει τη δύναμη. Και νομίζω ότι αυτό θα φέρει αλλαγή και έχει ήδη φέρει αλλαγή. Ο κόσμος στο Αφγανιστάν είναι αισιόδοξος, θέλει να ψηφίσει, παρά τις απειλές».

Πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα την στρατηγική των δυνάμεων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και πώς τη στρατηγική του προέδρου Ομπάμα;

«Η απλή και σύντομη απάντησή μου είναι ότι δεν θα επηρεάσει τη στρατηγική των συμμαχικών δυνάμεων. Η στρατηγική του κ. Ομπάμα και η στάση των Αμερικανών απέναντι σε αυτές τις εκλογές είναι ουδέτερη, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η στρατηγική απέναντι στο Αφγανιστάν θα παραμείνει η ίδια».

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο Αφγανιστάν για τις εκλογές;

«Όπως ανέφερα, οι Αφγανοί είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν, βγήκαν στους δρόμους, είδαμε μερικές τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις του κ. Αμπντουλάχ και του κ. Καρζάι τις τελευταίες ημέρες. Θέλουν να ψηφίσουν και να δουν αλλαγή, όχι απαραίτητα να φύγει ο Καρζάι και να έρθει ο κ. Αμπντουλάχ, αλλά ακόμα και αν επανεκλεγεί ο κ. Καρζάι, να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Γενικά η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στο καθεστώς του, ιδιαίτερα διεθνώς, θα πρέπει να εξαλειφθεί αν εκλεγεί ξανά».

Και στην Ουάσινγκτον; Ποιο είναι το αίσθημα εκεί για τις επιδόσεις του από την πτώση των Ταλιμπάν; Τον εμπιστεύονται ακόμα; Επιθυμούν να την επανεκλογή του στην προεδρία;

«Η Ουάσινγκτον είναι κατά κάποιο τρόπο αδιάφορη για το ποιος θα εκλεγεί. Στην Ουάσινγκτον βασικά μας απασχολεί να γίνουν οι εκλογές. Τα εκλογικά αποτελέσματα και η διαδικασία έχουν πολλές φορές αμφισβητηθεί σε καταστάσεις συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα στη Γάζα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχει ανησυχία για τις εκλογές στο Αφγανιστάν. Με λίγη τύχη, θα δημιουργήσουν μία ισχυρότερη κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μεγάλος φόβος ότι η νοθεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αξιοπιστίας και της νομιμότητας της κυβέρνησης, ότι βία κατά την ημέρα των εκλογών θα ενισχύσει τους αντάρτες και ότι η λαϊκή οργή για το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες διαδηλώσεις. Παρά τους κινδύνους αυτούς, δεν έχει υπάρξει πολλή συζήτηση για το κατά πόσο είναι σοφό να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές. Οπότε φαίνεται ότι οι αναλυτές, οι παρατηρητές, οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα και θα επιμείνουν στις αποφάσεις που έχουν λάβει ήδη για την πολιτική τους απέναντι στο Αφγανιστάν».

Μιλήσατε για τη σημασία που έχει από μόνη της η εκλογική διαδικασία. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές σε μία χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, που στην ουσία διοικείται από τοπικούς πολέμαρχους και όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι, να είναι δημοκρατικές και να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των Αφγανών; Πώς σχολιάζετε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να έχουμε ατελείς εκλογές από το να μην έχουμε καθόλου εκλογές;

«Είναι η δεύτερη φορά που αυτή η χώρα προσέρχεται στις κάλπες. Η πρώτη ήταν το 2004 και πέντε χρόνια αργότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει στο Αφγανιστάν. Η σύντομη απάντηση είναι ότι είμαι υπέρ των εκλογών και έτσι πρέπει να κάνει όποιος είναι υπέρ της δημοκρατίας. Οι βασικοί στόχοι της παγκόσμιας κοινότητας στο Αφγανιστάν μπορούμε να πούμε ότι έχουν επιτευχθεί, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι ένα διευρυμένο σύνολο στόχων δεν έχει επιτευχθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορεί να χάσουμε την ικανότητα ή τη βούληση να αποτρέψουμε το Αφγανιστάν από το να γίνει ξανά ένα τρομοκρατικό κράτος. Με άλλα λόγια, αν οι εκλογές δεν πάνε καλά, μπορεί να αναγκαστούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο ποιοι είμαστε και το τι θέλουμε, και αναρωτιέμαι τι θα επιλέξουμε. Όσο για το αν πιστεύω ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν ατελείς εκλογές από το να μην υπάρχουν καθόλου εκλογές, ναι, συμφωνώ. Νομίζω ότι ποτέ οι εκλογές δεν είναι αψεγάδιαστες. Πάντα λοιπόν υπάρχει ένα περιθώριο λάθους, ας ελπίσουμε λοιπόν για το καλύτερο».

Προτεινόμενα για εσάς