Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι θα κερδίσει άλλη μία θητεία στις σημερινές εκλογές, αλλά όχι με το ποσοστό που απαιτείται για να αποφύγει ένα δεύτερο γύρο εναντίον του βασικού του αντιπάλου και πρώην υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.
Δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, έδιναν στον Καρζάι ποσοστό περίπου 45% και στον Αμπντουλάχ περίπου 25%.
Από τότε, ο Καρζάι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη δύο πρώην πολέμαρχων, του Ισμαήλ Χαν στα δυτικά της χώρας και του Ουζμπέκου Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ στα βόρεια.
Δυναμική όμως επιδεικνύει και η εκστρατεία του Αμπντουλάχ, με αποτέλεσμα δυτικοί διπλωμάτες να υποστηρίζουν ότι όλα είναι πιθανά.
Αυτά είναι μερικά από τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα:
Δεύτερος γύρος μεταξύ Καρζάι και Αμπντουλάχ
O πρόεδρος θα ήταν και πάλι το φαβορί, αλλά ένας γύρος με μοναδικό αντίπαλο τον Αμπντουλάχ θα συσπείρωνε όσους είναι εναντίον του Καρζάι. Ο νυν πρόεδρος βασίζεται εν μέρει στην υποστήριξη ισχυρών πρώην πολέμαρχων και τοπικών φύλαρχων, αλλά κάποιοι από αυτούς μπορεί να τον εγκαταλείψουν αν δουν ότι η νίκη του δεν είναι βέβαιη.
Ο Αμπντουλάχ προέρχεται από κίνημα εναντίον των Ταλιμπάν που έχει τη βάση του στο βορρά και κυρίως Τατζίκους ως μέλη. Ο πατέρας του όμως ανήκε στην εθνότητα των Παστούν και προερχόταν από το νότο, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει δείξει ότι μπορεί να διευρύνει τη βάση του και πέραν του κινήματος με το οποίο έχει συνδεθεί.
Ο Καρζάι κερδίζει από τον πρώτο γύρο
Ο Καρζάι παραμένει ο υποψήφιος με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσει πάνω από 50% στον πρώτο γύρο. Στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στο Αφγανιστάν το 2004, συγκέντρωσε 55% στον πρώτο γύρο.
Οι Αφγανοί έχουν ανάμικτα συναισθήματα για τον Καρζάι. Η βία και η ανασφάλεια έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2004 και πολλοί διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη, αναποτελεσματική και υποκινούμενη από τη Δύση. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει δημοφιλής.
Η βία διαταράσσει την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας
Η βία φέτος είναι στα ψηλότερα επίπεδα από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 και έχει επιδεινωθεί περαιτέρω εν όψει των εκλογών. Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει για επιθέσεις και έχουν κηρύξει αποχή από τις εκλογές. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο εκφοβισμός και η βία είχαν ήδη εμποδίσει τις προετοιμασίες και τις προεκλογικές εκστρατείες.
Οι εκλογές επισκιάζονται από νοθεία
Οι δυτικοί διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι βασικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εκλογών, αλλά οι μεγάλες αποστάσεις, οι ισχυροί τοπικοί αρχηγοί, τα υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού και οι ανεπαρκείς υποδομές κάνουν το σύστημα ευάλωτο σε παρατυπίες. Έχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες για την πώληση πλαστών εκλογικών δελτίων και για ύποπτα μεγάλους αριθμούς γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους. Έχουν επίσης εκφραστεί φόβοι ότι οι υποστηρικτές του Αμπντουλάχ μπορεί να καταφύγουν σε βίαιες διαδηλώσεις αν ο Καρζάι κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
Πηγή: Reuters