Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάγνωση της σκέψης

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 16:27
UPD:16:28

A- A A+

Η ανάγνωση της σκέψης αφήνει τη σφαίρα της φαντασίας και πλησιάζει στην πραγματικότητα μετά την ανακοίνωση Βρετανών επιστημόνων ότι δημιούργησαν ένα σύστημα που επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλων, μέσω της αποστολής μηνυμάτων σκέψης ενός ατόμου σε ένα άλλο μέσω του διαδικτύου.

Ο Κρίστοφερ Τζέιμς και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον χαρακτήρισαν τα πειράματά τους «το πρώτο βήμα» για την ανακάλυψη τεχνολογιών που θα δίνουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποστέλλουν σκέψεις, λέξεις και εικόνες απευθείας ο ένας στο μυαλό του άλλου.

Ο δρ Τζέιμς παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Σήμερα, ωστόσο, είναι δυνατή η ανταλλαγή δυαδικών ψηφίων μέσω δύο εγκεφάλων.

Για να το πετύχουν αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα σύστημα διεπικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή –μια εδραιωμένη τεχνολογία που επιτρέπει στους υπολογιστές να αναλύουν τα μηνύματα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η καινοτομία του δρα Τζέιμς ήταν ότι πέτυχε τη μετάδοση των εν λόγω συστημάτων από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του διαδικτύου.

Στη διάρκεια της μετάδοσης της σκέψης, τα δύο άτομα που συμμετέχουν συνδέονται με ηλεκτρόδια που μετρούν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Το πρώτο άτομο παράγει μια σειρά μηδενικών και μονάδων, υποθέτοντας ότι μετακινεί το αριστερό χέρι για το μηδέν και το δεξί για το ένα.

Ο υπολογιστής του πρώτου συμμετέχοντα αναδιοργανώνει τις δυαδικές σκέψεις και τις στέλνει στον υπολογιστή του δεύτερου ατόμου μέσω διαδικτύου. Κατά τη μεταφορά, ένας λαμπτήρας αναβοσβήνει σε δύο διαφορετικές συχνότητες υποδεικνύοντας το ένα και το μηδέν. Τα σήματα του εγκεφάλου του δευτέρου ατόμου αναλύονται από τη λάμπα και η ακολουθία των δύο ψηφίων εμφανίζεται στον υπολογιστή.

Για την αποστολή τεσσάρων ψηφίων με αυτό τον τρόπο χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα. Μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του δρα Τζέιμς είναι να εξελίξει την εν λόγω διαδικασία ούτως ώστε να γίνει πιο γρήγορη αλλά και πιο εύκολη.

Πηγή: The Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή