Ως «χώρα πρότυπο» για τα Βαλκάνια παρουσίασε την ΠΓΔΜ σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και με τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Ζαν Νταβίντ Λεβί.
Ο κ. Μιλόσοσκι συνοδευόταν από μεγάλη αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε και η πρώην ΥΠΕΞ, μέλος της αντιπολίτευσης, Iλίνκα Μίτρεβα, στην οποία απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό ο κ. Κουσνέρ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, το καθεστώς στο Κόσοβο, η αναμενόμενη πρόσκληση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.
Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Γάλλος υπουργός τόνισε οτι «οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στην Μακεδονία, υπήρξαν πάντα σχέσεις εμπιστοσύνης και εξαιρετικές».
Σε σχετικό ερώτημα για το εάν το θέμα του ονόματος και το πρόβλημα με την Ελλάδα θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί εμπόδιο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο κ. Κουσνέρ είπε οτι «πρόκειται για διμερές πρόβλημα».
Εξέφρασε την ελπίδα επίλυσής του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε πολύ ευτυχείς να βρεθεί μία λύση μέσω των διαπραγματεύσεων».
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε:
«Τόσο γιά την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ όσο και γιά την ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσουμε ορισμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να ικανοποιηθούν ορισμένα κριτήρια, γιά τα οποία άλλωστε δουλεύουμε. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι διμερούς διάστασης. Βεβαίως θα προσπαθήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο, να καταλήξουμε σε μία λύση αποδεκτή και από τα δύο μέρη, γιατί η Ελλάδα είναι ένας σοβαρός εταίρος και είναι ο μοναδικός τρόπος μέσω του οποίου θα πρέπει να συζητήσουμε».
Αναφερόμενος στα θέματα γιά τα οποία μίλησε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ ο κ. Κουσνέρ δήλωσε οτι «υπήρξε για όλα απόλυτη συμφωνία».
«Ανάμεσα στη Γαλλία και τη Μακεδονία», πρόσθεσε, «ακόμα και εάν ψάξουμε λεπτομερώς δεν έχουμε θέματα στα οποία δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας.
Υπάρχουν βέβαια οι τυπικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν τόσο γιά την ΕΕ όσο και γιά το ΝΑΤΟ. Για όλ’αυτά είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με αυτή την χώρα που είναι υπόδειγμα για την περιοχή των Βαλκανίων.
»Προσωπικά θυμάμαι με συγκίνηση, κατά τη θητεία μου ως εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κόσοβο, οτι όταν ήμουν στενοχωρημένος και συχνά απογοητευμένος, στρεφόμουνα προς την Μακεδονία που αντιπροσώπευε την ελπίδα συνύπαρξης ανάμεσα στις κοινότητες, την ελπίδα σταθερότητας και ειρήνης στην ταραχώδη αυτή περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ.
Ο Γάλλος υπουργός έκανε και ειδική αναφορά στο θέμα των θεωρήσεων λέγοντας οτι «η Γαλλία είναι υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων με στόχο την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι «ήταν πολύ φιλικές», πρόσθεσε οτι «δεν υπήρξε ούτε ένα θέμα ασυμφωνίας» και εξέφρασε την ελπίδα του για εξασφάλιση μιας ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας: «Είπαμε (στον γάλλο υπουργό) οτι κατά την Προεδρία της Γαλλίας στην ΕΕ περιμένουμε να μας δοθεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, αφού βεβαίως προηγούμενα έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Μιλοσόσκι.
«Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά θέματα», πρόσθεσε, «καταλήξαμε οτι η Μακεδονία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρότυπο στην περιοχή».
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε μεταξύ άλλων οτι «είναι πολύ καλές, και στόχος είναι να γίνουν εξαιρετικές».
Η Γαλλία, είπε, δεν είναι μόνο ένας εταίρος αλλά και μία φιλική χώρα από την οποία περιμένουμε να μας υποστηρίξει, και από την οποία έχουμε ήδη την υποστήριξή της.
Υπάρχουν πολλά θέματα που μας συνδέουν ή για τα οποία έχουμε ένα κοινό συμφέρον.
Μία νέα δυνατότητα για μεγαλύτερη καλλιέργεια και εμπλουτισμό της συνεργασίας είναι, κατά τον κ. Μιλοσόσκι, και η «γαλλοφωνία» στην οποία η ΠΓΔΜ έγινε πρόσφατα μέλος .
«Ελπίζουμε», κατέληξε, «οτι στο μέλλον οι πολιτικές σχέσεις θα συνδυασθούν και με εντονότερες οικονομικές σχέσεις, με τον ερχομό ενός μεγαλύτερου αριθμού γάλλων επενδυτών στην χώρα μας».
Πριν από τον κ. Koυσνέρ, ο κ. Μιλόσοσκι συνάντησε στην Προεδρία και τον σύμβουλο του προέδρου επί των εξωτερικών υποθέσεων, Ζαν Νταβίντ Λεβί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ