Nα επιτρέψει σε παρατηρητές της ΕΕ και στην αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής να επανέλθουν στο μεθοριακό σταθμό στη Ράφα προκειμένου αυτός να επαναλειτουργήσει ζητά η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την Χαμάς, η οποία ασκεί αποκλειστικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο αστυνομικός σταθμός στη Ράφα παραμένει εκτός λειτουργίας στο χρονικό διάστημα μετά από τον περυσινό Ιούνιο.
Την 23η του περασμένου μηνός Παλαιστίνιοι με χρήση εκσκαφέα και εκρηκτικών υλών επιχείρησαν να ανοίξει η διάβαση του σταθμού προς το έδαφος της Αιγύπτου, διαμαρτυρόμενοι για την αισθητή επιδείνωση (λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού) της καθημερινής ζωής στη Λωρίδα της Γάζας.
Το τελευταίο 48ωρο, ελήφθησαν μέτρα και η διάβαση έκλεισε ερμητικά εκ νέου. Ακολούθησαν, αμέσως, επεισόδια μεταξύ της αιγυπτιακής αστυνομίας και των δυσαρεστημένων Παλαιστινίων, κατά τα οποία Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν--οι οκτώ τραυματίες ανήκουν στις τάξεις της αστυνομίας της Αιγύπτου.
«Ζητούμε από τις αρχές, που ελέγχουν την Λωρίδα της Γάζας--την Χαμάς--να επιτρέψουν στους παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής να επανέλθουν και να εποπτεύουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2005» δήλωσε σήμερα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Αμπούλ Γέϊτ.
Η συμφωνία του 2005 συνήφθη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών με αμερικανική εποπτεία. Σε εφαρμογή της υπάρχουν εγκατεστημένες στο μεθοριακό σταθμό στη Ράφα ισραηλινές κάμερες ασφάλειας.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, καθιστά σαφές ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στη Ράφα. Για τους παρατηρητές της ΕΕ, ζητεί να διαμένουν στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος δια του κ. Γέιτ ανέφερε, σήμερα, ότι η κυβέρνησή της "έχει πολλές ιδέες" προκειμένου να ξαναλειτουργήσει ο σταθμός στη μεθοριακή Ράφα, τονίζοντας παράλληλα ότι "το Κάιρο δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως πρόκληση" στο θέμα αυτό. "Ας κατανοήσουν οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας, ότι κάνουν αγώνα μόνον κατά του Ισραήλ και όχι και κατά της Αιγύπτου", τόνισε επ'ευκαιρία ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ