Για τρίτη χρονιά, ο θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κοινό όλης της χώρας, με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το φετινό πρόγραμμα, με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης του θεσμού μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες - περφόρμανς, τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι (5 Ιουλίου) στην αίθουσα Δοκιμών Χορωδίας της ΕΛΣ, το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022, το οποίο, όπως είπαν, επιχειρεί να φέρει σε δημιουργικό διάλογο το σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
«Ήταν ούτως ή άλλως μέσα στην πολιτική μας, έτσι όπως είχε διατυπωθεί από πολύ νωρίς, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού ήταν η μίξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι οι δύο τομείς είναι επί της ουσίας ένας -τυπική είναι η διάκριση αυτή - καθώς η μεν σύγχρονη δημιουργία εμπνέεται, ερμηνεύει με το δικό της τρόπο και δημιουργεί από τη γνώση του πολιτιστικού αποθέματος. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια τα μνημεία, όταν κανείς τα βλέπει μέσα από μία σύγχρονη δημιουργία από τους ίδιους τους επιστήμονες που τα μελετούν και τα προστατεύουν, μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά και να δώσουν όλη τη διάσταση των αξιών την οποία φέρουν. Επομένως, βασική μας πολιτική επιλογή ήταν αυτή η ώσμωση».
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Από πέρσι έχει αναλάβει και το «τρέχει» αποκλειστικά η Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες, όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασαν τη θερμή αποδοχή, τόσο του τοπικού πληθυσμού, όσο και των επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ευχαρίστησε την υπουργό για τη δημιουργία «αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού», τον οποίο, όπως είπε, «αγκάλιασε το κοινό της περιφέρειας και από την πρώτη στιγμή στηρίχθηκε και από όλες τις τοπικές αρχές, από τα φεστιβάλ, από την περιφέρεια, από τους δήμους κτλ, και πλέον μπορούμε να θεωρούμε ότι αποτελεί μία από τις κεντρικές διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα». «Έχοντας διανύσει με επιτυχία και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας των δύο προηγούμενων χρόνων, δύο διοργανώσεις, δύο χρόνια πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο κοινό της περιφέρειας. Αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό ή ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα. Και έχοντας το μοναδικό προνόμιο να παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας σε αξιόλογους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Ξεκινάμε φέτος, λοιπόν, με εμπειρία και γνώση από τα δύο προηγούμενα χρόνια και με ένα φιλόξενο πρόγραμμα» δήλωσε.
Η φετινή χρονιά, αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και στη δυναμική την οποία έδωσαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τις εστίες τους στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 23 αφορούν το θέατρο, 18 τη μουσική, 6 το χορό, 6 τα εικαστικά, 14 παραστάσεις για παιδιά και εφήβους και 3 το μουσικό θέατρο.
Πρόκειται για 70 νέες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία. Οι προτάσεις του προγράμματος επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr. Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας των ΑΜΚΕ.
Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών, από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, ναοί, μονές, γεφύρια, μουσεία, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά πολιτιστικών δράσεων ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού. Είκοσι οκτώ νέοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα με ακτίνα δράσης από την Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης έως τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από την Αρχαία Πλευρώνα Μεσολογγίου έως το Καβείριο της Λήμνου και από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας έως τη Σπιναλόγκα στον 'Αγιο Νικόλαο Κρήτης.
«Για εμένα είναι σημαντικό ότι οι 28 από τους χώρους που μετέχουν σήμερα στο πρόγραμμα μετέχουν για πρώτη φορά. Πράγμα που δηλώνει, ότι πέρα από την τοπική κοινωνία που ζητά τη συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα, δηλώνει και την προσπάθεια την οποία έχουν καταβάλει οι αρχαιολόγοι, οι Εφορίες Αρχαιοτήτων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο να διευρύνουν τους χώρους οι οποίοι αποδίδονται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ακριβώς συμπλέοντας απολύτως με την ιδέα της ώσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία» επεσήμανε η υπουργός.
Επίσης, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό, απασχολούνται μερικές εκατοντάδες καλλιτέχνες, τεχνικό υποστηρικτικό προσωπικό και βεβαίως τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιφορτισμένα με την προστασία των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων. «Σε όλους θέλω πραγματικά να εκφράσω ευγνωμοσύνη, γιατί όπως και το κοινό, αγκάλιασαν και υποστηρίζουν ενθέρμως αυτή τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αυτό το νέο θεσμό, ο οποίος και σήμερα και για τη φετινή χρονιά χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού και προφανώς θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους εθνικούς πόρους και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια» δήλωσε.
Οι φετινές 70 παραγωγές, με 140 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για το θέατρο δίνονται 779.800 ευρώ, για τη μουσική 595.200 ευρώ, για τις παραστάσεις δράσεις για παιδιά και εφήβους 334.800 ευρώ, για το χορό 223.200 ευρώ, για τις εικαστικές τέχνες-περφόρμανς 186.000 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 93.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα
Οι καλλιτέχνες και οι φορείς που επελέγησαν για το φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τη δική τους ανάγνωση πάνω στο θεματικό άξονα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Με μαρτυρίες πραγματικών προσώπων, καταγραφές από τις σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας και τα επίκαιρα της εποχής, φωτίζουν προσωπικές διαδρομές με συλλήψεις, διωγμούς, διαφυγές κτλ.. Ξεθάβουν από τα κιτάπια της ιστορίας ονόματα πλοίων που συνέβαλαν στη μεγάλη διάσωση και διάφορα άλλα θέματα. Εστιάζουν στις οικογενειακές αναμνήσεις, επισημαίνουν τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μιλούν για περιπτώσεις ενδεικτικές της γενικότερης κατάστασης που οι πρόσφυγες μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους και την οδήγησαν μπροστά. Εξερευνούν το τότε, μέσα από το σήμερα. Ψάχνουν ομοιότητες και διαφορές. Βρίσκουν λοιπόν, ένα νέο δρόμο, το δικό τους δρόμο για να τιμήσουν τη δική τους ιστορία και ταυτόχρονα τη δική μας ιστορία. Η τέχνη ελπίζουμε ότι λειτουργεί, ή ότι θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της μνήμης, ως γνώστης ιστορίας, ως υπενθύμιση, ως μαρτυρία» ανέφερε ο Γιώργος Κουμεντάκης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως και στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις του θεσμού, οι παραγωγές ανήκουν στους καλλιτέχνες και τις ομάδες που τις δημιούργησαν. Όπως επανέλαβαν σήμερα η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Κουμεντάκης, μετά από το πέρας των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» οι καλλιτέχνες θα τις έχουν στη διάθεσή τους ώστε να τις διαχειριστούν όπως εκείνοι νομίζουν.
Οι βασικοί συντελεστές όλων των εκδηλώσεων είναι πολλοί, γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες, που θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα για να επικοινωνήσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική τους ματιά, για μια επέτειο σύγχρονου πολιτισμού, βασισμένη στην ιστορία και στην παράδοση. Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη, το Θέατρο Νέου Κόσμου και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η ομάδα bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη, ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής και η σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Ελένη Ουζουνίδου, Ελένη Κοκκίδου, Γεράσιμος Γεννατάς, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Νάντια Μουρούζη, Μανώλης Μαυροματάκης, και ο Σωτήρης Ταχτσόγλου, οι ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρίνα Σάττι, Θοδωρής Κοτονιάς, ο συνθέτης και σολίστ κιθάρας Γιώργος Μουλουδάκης, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η σκηνοθέτις και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη είναι, μεταξύ άλλων, μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις παραγωγές του φετινού προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Χρήσιμες πληροφορίες
Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.
Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr