Μια ιδιαίτερη και συνάμα συναρπαστική έκθεση δίνει απαντήσεις μέσα από πρωτότυπα τεκμήρια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).
Ο λόγος για την έκθεση με τίτλο «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)» που διοργανώνει το ΜΙΕΤ και ανοίγει για το κοινό σήμερα, Τετάρτη 13 Απριλίου, στο εμβληματικό ιστορικό κτήριο του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών [Πεσμαζόγλου 1, Αθήνα].
Περισσότερα από 100 ιστορικά τεκμήρια, πρωτότυπα έγγραφα και σπάνια βιβλία από το Ιστορικό Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, που εκθέτει ένα μέρος από τον πλούτο του για πρώτη φορά, αλλά και εκθέματα από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας αφηγούνται την εξέλιξη της εκπαίδευσης και του αλφαβητισμού στη χώρα, στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Η έκθεση περιποιεί τιμή στους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δασκάλους που έμαθαν στους μαθητές τους «κολλυβογράμματα» την περίοδο 1453 - 1821. Σ’ εκείνες τις σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης που έθρεψαν την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία. Δεν είναι διόλου τυχαία η συγκινητική αναφορά, εκεί κοντά στο τέλος της περιήγησης αυτής της ευσύνοπτης και μεστής έκθεσης, σε μια λίστα ανώνυμων δασκάλων που -σε μια σχετική αναγωγή- θα μπορούσε να θυμίσει το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 10 π.μ. – 6 μ.μ. (εκτός επισήμων αργιών: Πάσχα, 1 -2 Μαΐου, 12-13 Ιουνίου). Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
naftemporiki.gr