Με ενιαία φωνή μίλησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από δύο και πλέον ώρες συνεδρίασης, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Το κείμενο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα θετικό βήμα για την Ευρώπη, καθώς οι «27» μίλησαν με ενιαία φωνή, παρά τις αρχικές αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις.
Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε δηλώσεις του χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, κατά την έκτακτη σύνοδό τους στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. απηύθυναν έκκληση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που θα επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Λωρίδας της Γάζας.
«Ευχόμαστε να υπάρξει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, καθώς και αυτή να είναι μόνιμη, που θα γίνει σεβαστή και θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί τα θύματα είναι πάρα πολλά», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι απολύτως ενωμένη στη θέση αυτή».
Στην παρέμβασή της, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής άμεσης και διαρκούς παύσης του πυρός και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις πάρει το «πράσινο φως» ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας.
Σε άμεση εκεχειρία καλεί και το Κουαρτέτο
«Σε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας», προσκάλεσε χθες και το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., ΟΗΕ).
Εν τω μεταξύ χθες ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε έπειτα από δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τρόποι για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Συζητήθηκαν οι προσπάθειές τους για μια σοβαρή και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Και συμφώνησαν ότι για να μπορέσει να καταστεί η κατάπαυση του πυρός αποτελεσματική, θα πρέπει να γίνει σεβαστή κυρίως από την πλευρά της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρου από το Τέξας όπου ο κ. Μπους περνά τις διακοπές του.
Ο κ. Μπους επανέλαβε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον κ. Τζοντρου, ο κ. Μπους είχε σχετική συνομιλία και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.
Σήμερα εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί εξωτερικών των Αραβικών χωρών.
Στο Ισραήλ ο Ν. Σαρκοζί;
Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, επιβεβαίωσε πως είναι πιθανή μια επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, πρόσθεσε όμως πως ακόμα τίποτε δεν έχει οριστεί.
Σε ερώτηση του ραδιοσταθμού RTL, ο κ. Κουσνέρ είπε πως «ο πρόεδρος και εγώ θα μεταβούμε στην περιοχή, γιατί εδώ και πολύ καιρό έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη στο νότιο Λίβανο, όπου στρατιώτες μας υπηρετούν στην Finul. Θα δούμε λοιπόν αν είναι δυνατόν να μεταβούμε και στο Ισραήλ, αυτό δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν».
Ο Σαρκοζί αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου στο νότιο Λίβανο.
Χθες Τρίτη το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Δευτέρα το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και την Δυτική Όχθη για να έχει συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν σχολίασε την είδηση αυτή. Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία απάντησε πως τίποτε δεν έχει αποφασιστεί και όλα θα κριθούν ανάλογα με την συνάντηση του προέδρου Σαρκοζί με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι στο Παρίσι την Πέμπτη.
Πάντως, χθες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την επίσκεψη κλιμακίου Ευρωπαίων υπουργών στη Μέση Ανατολή.
Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει, μαζί με τα μέλη του Κουαρτέτου και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας». «Για το σκοπό αυτό, τονίζεται, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα κλιμάκιο Ευρωπαίων υπουργών στην περιοχή», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η ημερομηνία, η σύνθεση ή το δρομολόγιο της αντιπροσωπείας.