Ισραήλ: «Μη ρεαλιστική» η γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008 09:25
UPD:10:07

Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε το Ισραήλ τη γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία με τη Χαμάς, προκειμένου να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Λωρίδας της Γάζας.

A- A A+

«Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε το Ισραήλ τη γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία με τη Χαμάς, προκειμένου να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Λωρίδας της Γάζας.

«Η πρόταση δεν περιελάμβανε κανενός είδους εγγυήσεις ότι η Χαμάς θα σταματήσεις τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τη λαθραία μεταφορά οπλισμού», τόνισε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς μία μονομερή εκεχειρία από το Ισραήλ χωρίς κάποιο μηχανισμό για την επιβολή της παύσης των πυρών και του τρόμου από τη Χαμάς», υπογράμμισε.

Πάντως, ο ίδιος δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει απορρίψει την πρόταση, μία εκ των πολλών υπό εξέταση. Ενας άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος εκτίμησε πως η Γαλλία ενδεχομένως να προτείνει αλλαγές στο σχέδιό της.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την γαλλική πρόταση 48ωρης εκεχειρίας, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στο Τελ Αβίβ για να εξετάσει τις προτάσεις εκεχειρίας. Στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, το Ισραήλ διστάζει να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, επισημαίνοντας ότι ήδη ο στρατός έχει επιτρέψει να περάσουν στην Λωρίδα της Γάζας αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία έχει βομβαρδίσει σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή