Η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο και θα μπορούσε να κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, προειδοποίησε ο ΠΟΥ την Τετάρτη, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού οδηγεί σε κρούσματα ρεκόρ σε πολλές χώρες.
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 11% παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις από την Κίνα μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία να βρουν μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των περιορισμών για τον ιό και της ανάγκης να κρατήσουν ανοιχτές τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
Η Ολλανδία και η Ελβετία δήλωσαν ότι η Όμικρον έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις χώρες τους και ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι προκαλεί ηπιότερο Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σε προσοχή.
«Ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Omicron παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική της ενημέρωση για τον Covid-19.
«Συνεπή στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της παραλλαγής Delta με χρόνο διπλασιασμού δύο έως τριών ημερών.»
Ο ΠΟΥ είπε ότι πρώιμα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία -- η οποία έχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης ανά άτομο στον κόσμο -- υποδηλώνουν ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας για την Όμικρον σε σύγκριση με το στέλεχος Delta. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για να κατανοηθεί η σοβαρότητά του.
Και παρά αυτές τις μελέτες, η ταχεία ανάπτυξη της Όμικρον «θα εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς νοσηλειών, ιδιαίτερα μεταξύ μη εμβολιασμένων ομάδων, και να προκαλεί εκτεταμένη αναστάτωση στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», προειδοποίησε η Κάθριν Σμολγουντ, υπεύθυνη περιστατικών Covid στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, η οποία είναι γνωστό ότι έχει στοιχίσει περισσότερες από 5,4 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ανέφεραν ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων την Τρίτη. Η Γαλλία ανέφερε σχεδόν 180.000 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες.
Για να συγκρατήσουν την παλίρροια, πολλά έθνη στην ήπειρο έχουν επαναφέρει τους περιορισμούς με βαριές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Περιορισμοί επαφών τέθηκαν σε ισχύ στη Γερμανία για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έκλεισε νυχτερινά κέντρα, ενώ οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Περιόρισε επίσης τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 εμβολιασμένα άτομα -- ή δύο νοικοκυριά όπου υπάρχουν μη εμβολιασμένα άτομα.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες. Μόνο οι κάτοικοι, οι βασικοί εργαζόμενοι ή οι διπλωμάτες θα εξαιρούνται. Η σκανδιναβική χώρα, όπως και η Σουηδία, είχε αρχίσει να απαιτεί αρνητικά τεστ για εισερχόμενους ταξιδιώτες μη κατοίκους από την Τρίτη, μια ημέρα μετά την εφαρμογή του ίδιου μέτρου από τη Δανία.
Ωστόσο, τα σχέδια της βελγικής κυβέρνησης να εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς ματαιώθηκαν καθώς ένα δικαστήριο ανέστειλε μια εντολή για το κλείσιμο χώρων διασκέδασης.
Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο είχε ανακοινώσει το αρχικό μέτρο στις 22 Δεκεμβρίου, καθώς το Βέλγιο είδε μια απότομη αύξηση στο ποσοστό των δοκιμών που έδειξαν την παραλλαγή Omicron.
naftemporiki.gr