Γαλλικό δικαστήριο θα εκδικάσει την Πέμπτη μια υπόθεση με στόχο να ρίξει φως στο καλύτερα κρυμμένο μυστικό του Twitter: Πόσο ακριβώς επενδύει το κοινωνικό δίκτυο στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου.
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που έρχεται σε αντιπαράθεση με μια ομάδα τεσσάρων ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων επίσης των SOS Racism, SOS Homophobia και της Ένωσης Γάλλων Εβραίων φοιτητών, θα υποστηρίξει ενώπιον του εφετείου του Παρισιού ότι δεν θα πρέπει να αποκαλύψει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές διαδικασίες.
Η υπόθεση αγγίζει ένα βασικό ζήτημα που «στοιχειώνει» εδώ και πολύ καιρό τους πολιτικούς και τους ερευνητές όσον αφορά τη ρύθμιση της πλατφόρμας: Τα πραγματικά μέσα —ανθρώπινα και οικονομικά— που διατίθενται για τον περιορισμό του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου. Μέχρι στιγμής, εταιρείες όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube της Google ήταν απρόθυμες να δημοσιοποιήσουν λεπτομερείς και συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των συντονιστών περιεχομένου ανά χώρα ή/και γλώσσα.
Σύμφωνα με τις γαλλικές ΜΚΟ, το Twitter δεν κάνει αρκετά κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Τον Ιούλιο, ένα δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να κοινοποιήσει πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επαληθεύει το περιεχόμενο – για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έπρεπε να παρέχει «οποιοδήποτε διοικητικό, συμβατικό, τεχνικό ή εμπορικό έγγραφο που σχετίζεται με υλικό και ανθρώπινο δυναμικό» για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, της ομοφοβίας, της υποκίνησης σε βία και της συγγνώμης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μεταξύ άλλων μορφών περιεχομένου, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Στις Βρυξέλλες, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες -το εγχειρίδιο κανόνων ελέγχου περιεχομένου της ΕΕ που συζητείται επί του παρόντος- επιδιώκει επίσης να αυξήσει τη διαφάνεια στις πρακτικές μετριοπάθειας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελε οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες να αναφέρουν «τον πλήρη αριθμό των συντονιστών περιεχομένου που διατίθενται για κάθε επίσημη γλώσσα ανά κράτος μέλος», σύμφωνα με το POLITICO.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το τελικό κείμενο που κυκλοφόρησε μεταξύ των δύο ιδρυμάτων θα αναγκάσει πραγματικά το Twitter, το οποίο μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως «πολύ μεγάλη πλατφόρμα», να παράσχει τον ακριβή αριθμό των συντονιστών.
Τεστ... ρητορικής μίσους
Η υπόθεση που εκδικάστηκε την Πέμπτη ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για τον κορωνοϊό, την άνοιξη του 2020.
Οι τέσσερις γαλλικές ΜΚΟ αποφάσισαν τον Μάιο του περασμένου έτους να κινηθούν νομικά κατά του Twitter, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία δεν έκανε αρκετά για να αφαιρέσει τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.
Είπαν ότι βρήκαν ότι η πλατφόρμα microblogging αφαίρεσε μόνο το 11,4% των εκφράσεων μίσους, «προφανώς παράνομων» tweets που επισήμαναν σε μια έρευνα-πείραμα που διεξήχθη από τις 17 Μαρτίου έως τις 5 Μαΐου 2020. Σε σύγκριση, οι οργανισμοί διαπίστωσαν ότι το Facebook αφαίρεσε το 67,9% του επισημασμένου περιεχομένου.
Σύμφωνα με την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το Twitter υποχρεούται να αφαιρεί «τάχιστα» το επισημασμένο παράνομο περιεχόμενο.
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες διαμεσολάβησης της υπόθεσης εκτός δικαστηρίου, το δικαστήριο διέταξε το Twitter να μοιραστεί έγγραφα με τις μη κυβερνητικές ομάδες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει περιεχόμενο.
Στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, οι νομοθέτες παραπονιούνται εδώ και καιρό για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα μέσα που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τον περιορισμό του περιεχομένου.
«Μετριοπάθεια: η αδιαφάνεια στον αριθμό των συντονιστών και την εκπαίδευσή τους δεν μπορεί να συνεχιστεί», έγραψε στο Twitter η Λετίσια Αβιά, βουλευτής από το κόμμα La République en Marche του Εμμανουέλ Μακρόν, όταν οι νομοθέτες αξιολογούσαν τους εθνικούς κανόνες για τις πλατφόρμες.
Η υπόθεση Twitter δεν είναι η μόνη που στοχεύει τις διαδικασίες των τεχνολογικών εταιρειών για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς υλικού: Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα υπέβαλαν καταγγελία κατά του Facebook, υποστηρίζοντας ότι η αντιληπτή έλλειψη ελέγχου περιεχομένου ισοδυναμεί με «παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές. »
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico