Σήμερα, Πέμπτη, ξεκινάει η διαδικτυακή «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία» της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, στην οποία είναι προσκεκλημένες συνολικά 110 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται μερικές αινιγματικές επιλογές και μερικές παραλείψεις, σχολιάζει το gzeromedia.
Για παράδειγμα συμμετέχει η μετεξεταστέα στις εξετάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημοκρατικές αξίες, Πολωνία, αλλά δεν συμμετέχει το άλλο της μισό, Ουγγαρία.
Επίσης επτά από τα δέκα έθνη της νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι στη λίστα των «καλεσμένων», τη στιγμή που είναι αρκετές «σχεδόν» δημοκρατίες στην Αφρική.
WWW.GZEROMEDIA.COM
Ο αυταρχικός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι αποδεκτός ως δημοκράτης για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά όχι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε.
Τα κριτήρια για να αποκτήσει κανείς πρόσκληση είναι τόσο ασαφή όσο και τι θέλει να πετύχει η σύνοδος του Μπάιντεν, συνεχίζει το gzeromedia, προσθέτοντας ότι φαίνεται να αποκλείονται, ή να περιλαμβάνονται, ορισμένες χώρες με βάση τον βαθμό συμπάθειάς τους προς την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες δεν βρίσκονται στη guest list του Μπάιντεν.
Στην αντεπίθεση Κίνα και Ρωσία
Και όχι μόνο δεν συμμετέχουν στη Σύνοδο αλλά τάσσονται κατά. Σύμφωνα με το CNN, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να δυσφημήσουν τη Σύνοδο Κορυφής. Κινέζοι διπλωμάτες έχουν αναφερθεί στο γεγονός ως τη «λεγόμενη» Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, ενώ ρώσος πολιτικός σχολιαστής που γράφει σε κρατική κινεζική εφημερίδα συνέκρινε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ με «μια ερωμένη ενός οίκου ανοχής που διδάσκει το ηθικό σε μαθήτριες».
Το γεγονός ότι η καταδίκη των μέσων ενημέρωσης προέρχεται από επίσημες πηγές, αντανακλά την ανησυχία για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συσπειρώσουν τα κράτη για την υποστήριξη των δημοκρατικών κανόνων και να απομονώσουν πιθανώς το Πεκίνο και τη Μόσχα στη διαδικασία, λένε ειδικοί στο CNN.
Να σημειωθεί ότι, το Σαββατοκύριακο, η Κίνα πραγματοποίησε το δικό της διαδικτυακό Διεθνές Φόρουμ για τη Δημοκρατία, στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν πολιτικοί και μελετητές από περισσότερες από 120 χώρες. Κυκλοφόρησε μάλιστα μια λευκή βίβλο ισχυριζόμενη ότι το μονοκομματικό της σύστημα είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί καλύτερα από το σύστημα των ΗΠΑ.
Ο στόχος της Συνόδου για τη Δημοκρατία
Ο επίσημος στόχος της διήμερης συνάντησης είναι «να ορίσει μια θετική ατζέντα για τη δημοκρατική ανανέωση και να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατίες μέσω συλλογικής δράσης». Ηγέτες από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα θα δώσουν ομιλίες και θα συζητήσουν θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου, η παραπληροφόρηση και η ψηφιακή ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι συζητήσεις στοχεύουν να προωθήσουν τη δημοκρατία και να απωθήσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό σε όλο τον κόσμο. «Πολλές χώρες είναι προφανώς αναστατωμένες που δεν έλαβαν πρόσκληση και δεν αγοράζουν αυτό που προσπαθεί να πουλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ», αναφέρει το gzeromedia, προσθέτοντας ότι όσοι δεν προσκλήθηκαν θεωρούν ότι αυτό που πραγματικά σκοπεύει η Αμερική, είναι να σχηματίσει μια λέσχη δημοκρατιών που ευθυγραμμίζονται με τη Δύση μαζί με μερικές νεοσύστατες που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν διαψεύσει αυτό τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι «καμία δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι τέλεια».
Σύμφωνα με το gzeromedia, η λίστα των ΗΠΑ για τις δημοκρατικές χώρες ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τα γεωπολιτικά συμφέροντά της παρά με οτιδήποτε άλλο.
naftemporiki.gr