Μία φουστανέλα στο κέντρο της Αθήνας

Η διαδραστική εγκατάσταση της Μαρίας Φραγκουδάκη μεταφέρεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Ερμού
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 12:16
UPD:12:16
A- A A+

Η διαδραστική εγκατάσταση «Stand Free» (ή μία Φουστανέλα)» της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη τοποθετείται στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την τετράμηνη παραμονή της στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταφέρεται, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, από 12 έως 14 Νοεμβρίου 2021, στην οδό Ερμού, στο ύψος του Συντάγματος. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της εγκατάστασης. Να τοποθετηθεί σε πολυσύχναστους χώρους δημόσιας χρήσης, ώστε να υπάρξει άμεση διάδραση με το κοινό.

Το «Stand Free» ως καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει την ύπαρξή του στη φετινή επετειακή συγκυρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Έθνους. Στόχος της εικαστικού είναι η σύνδεση του επισκέπτη με την ελληνική Ιστορία και ουσιαστικά με το κοινό παρελθόν που ενώνει τους Έλληνες. Μπροστά στη σύγχρονη αποτύπωση του παραδοσιακού ανδρικού ενδύματος, ο σημερινός άνθρωπος καλείται να στοχαστεί το ίδιο το νόημα της Ελευθερίας, όπως αυτό παίρνει σάρκα και οστά με την Επανάσταση του Γένους.

Η Μαρία Φραγκουδάκη, έχοντας πειραματιστεί ήδη από το 2015 με διάφορα υλικά, όπως γύψο, λάστιχο, σχοινί, bubble wrap, τρίμματα ξύλου, κατέληξε στην διαπίστωση  ότι το υλικό́ που την ενδιέφερε περισσότερο εικαστικά́ είναι το ύφασμα. 

«Έτσι, από την έκθεση “Bedsheets - Τhe Duality of Freedom” στην πλατεία Συντάγματος το 2017, οδηγήθηκα συνειρμικά στην τωρινή διαδραστική εγκατάσταση “Stand Free”. Από τη δυαδικότητα της ελευθερίας και το σεντόνι στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τη φουστανέλα», υποστηρίζει η εικαστικός και συνεχίζει:

«Η φουστανέλα μέσω της αντανάκλασης γίνεται η φορεσιά του απεικονιζόμενου και με αυτό τον τρόπο, ο επισκέπτης “φορώντας” νοερά τη φουστανέλα μπορεί να στέκεται Ελεύθερος. Γιατί η φουστανέλα, είναι  γι’ αυτόν η γέφυρα που τον συνδέει με το παρελθόν. Μια ανάσα υπερηφάνειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παίρνει άλλο νόημα και αξία και η ίδια η ιδέα της Ελευθερίας. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς την Επανάσταση δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Ελευθερία. Ο αγώνας του ’21 είναι το ιστορικό γεγονός, χάρη στο οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες στέκονται Όρθιοι και κυρίως στέκονται Ελεύθεροι».

Με το  ηχογραφημένο μήνυμα που συνοδεύει διαδικτυακά -μέσω QR code- την εγκατάσταση, ο θεατής μένει με τον εαυτό του και τη σκέψη του και μπαίνει εικαστικά σε έναν εσωτερικό διάλογο που τον παρηγορεί ή τον προβληματίζει. Έτσι ολοκληρώνεται οπτικά αλλά και ακουστικά το διαδραστικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς