Γερμανία: Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της «πανδημίας των ανεμβολίαστων»

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 12:54
UPD:12:56
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Δεν έχουν σχηματίσει ακόμα καλά καλά κυβέρνηση, αλλά τα τρία κόμματα που θα αποτελέσουν τον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό της Γερμανίας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.  

Τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της τελευταίας έξαρσης κρουσμάτων Covid-19, επιδιώκοντας να αποφευχθούν οι σαρωτικοί περιορισμοί, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η νομοθεσία, την οποία το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να προωθήσουν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα εθνικό πλαίσιο και να αντικαταστήσει έναν σχετικό νόμο που λήγει στις 25 Νοεμβρίου.

Τα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, περιλαμβάνουν κανόνες αποστασιοποίησης και υγιεινής, υποχρεωτική χρήση μάσκας και ορισμένους περιορισμούς για τις δημόσιες εκδηλώσεις και τα ταξίδια.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη», δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Οι νομοθέτες από τα τρία κόμματα πρόκειται να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για τη νομοθεσία σήμερα στο Βερολίνο. Τα τρία κόμματα αποφάσισαν να αφήσουν την ισχύουσα νομοθεσία να λήξει και να συντάξουν ένα νέο πλαίσιο λόγω των ανησυχιών ότι ορισμένα από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως παρεμβαίνουν σημαντικά στα δικαιώματα των πολιτών και δυνητικά έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Γερμανίας.

Η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας με τον  αριθμό των κρουσμάτων αυξάνεται σχεδόν καθημερινά και η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνεται ανησυχητική. Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δημοσίευσε σήμερα νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η επίπτωση των επτά ημερών σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα , φθάνοντας τα 213,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ,από  201,1 περιστατικά που ήταν χθες και συνιστούσε αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Στο μεταξύ τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας φόβους ότι η ήπειρος θα αναγκαστεί να μπει σε άλλο ένα επιζήμιο lockdown.

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως «μαζική πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία σε ορισμένα hotspot δέχονται αυξανόμενη πίεση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή