Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία- «Αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα, θα καταλήξουμε σε lockdown»

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 12:55
UPD:12:57
REUTERS/Wolfgang Rattay
A- A A+

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Γερμανία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19.

Αναλυτικότερα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 37.120 την Πέμπτη, ενώ το επταήμερο ποσοστό επίπτωσης ανέβηκε στο 169,9, ξεπερνώντας το μέγιστο επίπεδο που είχε σημειωθεί κατά το τρίτο κύμα την άνοιξη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το ινστιτούτο δημόσιας υγείας RKI.

«Όλα τα σήματα συναγερμού δείχνουν κόκκινο», προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ. Η Σαξονία αντιμετωπίζει από τις πιο σοβαρές εξάρσεις του ιού στη Γερμανία. «Χρειάζεται επείγουσα δράση», είπε.

Το ποσοστό μόλυνσης στη Σαξονία είναι δέκα φορές υψηλότερο μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με τον Κρέτσμερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου εάν συνεχιστούν οι τάσεις. «Αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα, θα καταλήξουμε σε ένα lockdown όπως πέρυσι», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk radio.

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών δεν είναι μόνο γερμανικό φαινόμενο. Η Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει ανησυχία την τελευταία περίοδο, καθώς καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ιού, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές.

Την ανησυχία της για το νέο κύμα της πανδημίας εξέφρασε και η καγκελάριος της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ. Η πορεία της πανδημίας ενδέχεται επίσης να κάνει παρεμβολές στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η άνοδος των μολύνσεων στη Γερμανία είναι ενδεικτική της κατάστασης στην Ευρώπη.  

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μολύνσεις αυξάνονται καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν και ο ψυχρότερος καιρός αναγκάζει τον κόσμο να παραμένει σε εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, αναζητείται η ιδανική φόρμουλα για την χορήγηση της τρίτης δόσης.

Έρχεται τρίτη δόση για όλους;

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν θα ολοκληρώσει την Παρασκευή τη διήμερη συνάντησή του με πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Αργά την ίδια μέρα αναμένεται να συμφωνήσουν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις σχεδόν σε όλους όσους το επιθυμούν.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή εμβολιασμών της χώρας (STIKO) περιορίζει την τρίτη δόση μόνο σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.

Η προσπάθεια εμβολιασμού της χώρας έχει «βαλτώσει» τους τελευταίους μήνες, με λίγο λιγότερο από το 67% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Περίπου 16 εκατομμύρια Γερμανοί που είναι επιλέξιμοι για εμβόλιο επέλεξαν να μην το κάνουν και 3 εκατομμύρια από αυτούς είναι τουλάχιστον 60 ετών, δήλωσε ο Σπαν αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή