Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη- Το νέο κύμα επεκτείνει την τρίτη δόση σε όλους

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 11:22
UPD:11:25
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Στη χώρα μας ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξετάζεται η υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση του εμβολίου μετά την παρέλευση εξαμήνου.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που αποφάσισαν να επεκτείνουν σε όλους τους ενήλικες τη χορήγηση της τρίτης δόσης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανοσία του πληθυσμού. Η χώρα μας κινήθηκε με πιο δραστικά μέτρα, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τη δική τους στρατηγική αναφορικά με την τρίτη δόση καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες από το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη, δεδομένης μάλιστα της εξασθενημένης ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου.

Από τον Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσφέρει τρίτη δόση στους πιο ευάλωτους, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Αυστρία.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θέλει να χορηγήσει ενισχυτικές δίσεις σε όλους τους πολίτες, ωστόσο, η επιτροπή εμβολιασμών της χώρας, STIKO, εξακολουθεί να περιορίζει την τρίτη δόση για τα ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα.

«Θα είχαμε λιγότερους ασθενείς με COVID στις ΜΕΘ αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι», είπε ο Σπαν στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προτού σκιαγραφήσει τη διαδρομή της χώρας εκτός αυτής της θέσης: μέτρα δημόσιας υγείας. υποστήριξη οίκων ευγηρίας και «πολλές, πολλές ενισχυτικές δόσεις».

Στο μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη έκρουσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνοντας λόγο για «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης του Covid-19 στην ήπειρο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν σχεδόν 1,8 εκατ. κρούσματα και 24.000 θάνατοι στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 59% των παγκόσμιων κρουσμάτων και το 48% των θανάτων. Αυτό καθιστά την περιοχή το νέο «επίκεντρο» της πανδημίας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι κυβερνήσεις των χωρών καλούνται και πάλι να αναζητήσουν το ιδανικό μίγμα επιλογών που θα συγκρατήσει τα κρούσματα και την πίεση στο σύστημα υγείας, χωρίς την επιβολή αυστηρών περιορισμών. Ήδη η Ανατολική Ευρώπη «λυγίζει» υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεικτών, με τις χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού να πλήττονται πιο βαριά. 

Έτσι το ζήτημα της ενισχυτικής δόσης γίνεται πιο πιεστικό. Τον προηγούμενο μήνα, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είχαν αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις εστιάζοντας στις ευάλωτες ομάδες και τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση. Εύλογα το επόμενο βήμα είναι η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στο γενικό πληθυσμό, όπως πρώτο δίδαξε το Ισραήλ και προς την κατεύθυνση του οποίου κινήθηκε η απόφαση της χώρας μας.

Μία άλλη χώρα που χορήγησε από πολύ νωρίς ενισχυτικές δόσεις είναι η Ουγγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο δίλημμα. Η χώρα ξεκίνησε να εμβολιάζει με ενισχυτικές δόσεις από τον Αύγουστο. Ωστόσο, στην Ουγγαρία χορηγούνται σε μεγάλο βαθμό τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια που έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, γεγονός που οδήγησε στην πρώιμη εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού. Πλέον όμως δημιουργείται ένα νέο ερώτημα. Μήπως χρειάζεται και τέταρτη δόση;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενημέρωσαν αυτήν την εβδομάδα τις οδηγίες τους, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα ευάλωτα άτομα θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για τέταρτη δόση στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης αυτή την επιλογή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή