Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 08:08
UPD:08:10
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Διαθέσιμη είναι από σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών.

Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης- αναμηνηστικής δόσης, είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου όσον αφορά τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά του Covid , καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.

Μεγάλο μέρος των χωρών της Ευρώπης καταφεύγει στην χορήγηση της τρίτης δόσης για να ενισχύσει την ανοσία του πληθυσμού, δεδομένου ότι αφενός οι παραλλαγές του ιού αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του, αφετέρου βαθμιαία μειώνονται τα αντισώματα της χυμικής ανοσίας.

Η μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTec κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά, κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρού Covid-19, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Κοιτώντας την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης στο Ισραήλ, την πρώτη χώρα που χορήγησε στο γενικό πληθυσμό την ενισχυτική δόση, η χώρα κατάφερε με το ενισχυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού να ελέγξει την αύξηση των νέων κρουσμάτων που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή