Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Τρία θέματα - η πορεία της πανδημίας, το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων και η εντεινόμενη τουρκική παραβατικότητα - κυριαρχούν στην κυβερνητική ατζέντα. Τα ανοιχτά αυτά μέτωπα «μονοπωλούν» την επικαιρότητα, με την κυβέρνηση να ξεδιπλώνει πρωτοβουλίες και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να μιλά εκ νέου για κάλπες στο τέλος της τετραετίας.
Στο «μέτωπο» των εθνικών θεμάτων η επανεκκίνηση σήμερα των διερευνητικών επαφών γίνεται μέσα σε βαρύ κλίμα, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. Η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλά τον πήχη και δεν αναμένει πρόοδο στις συζητήσεις, ωστόσο θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Άλλωστε η Τουρκία επιχειρεί και ένα blame game, επιδιώκοντας - χωρίς κανένα αποτέλεσμα- να μεταφέρει ευθύνες για το αδιέξοδο των συζητήσεων στην ελληνική πλευρά.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα εστιάζει στην ενίσχυση των συμμαχιών στη διεθνή σκηνή και αύριο περνά από τη Βουλή η συμφωνία με τη Γαλλία, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Τα «φώτα» στρέφονται και στην Αμερική, όπου μεταβαίνει στις 14 του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να συζητήσει μεταξύ άλλων την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ (που αναμένεται να έχει πενταετή διάρκεια).
Το «μέτωπο» της πανδημίας
Το δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την πανδημία, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζει σήμερα τα επόμενα βήματα στο πεδίο αυτό, ενώ χθες ανακοινώθηκε πως νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναλαμβάνει ο Θεοκλής Ζαούτης.
Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ μεγαλύτερες ελευθερίες πρόκειται να δοθούν σε όσους έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Ένα στίγμα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου , που σημείωσε πως «προφανώς οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια, που αντιστοιχούν στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό».
Πάντως η στασιμότητα που επικρατεί στους εμβολιασμούς προκαλεί προβληματισμό, με το στόχο για την επίτευξη τείχους ανοσίας να παραμένει μακρινός. Ο αριθμός όσων κάνουν την πρώτη δόση έχει υποχωρήσει κοντά στις 6.500 άτομα την ημέρα, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6,17 εκατομμύρια πολίτες.
Να σημειωθεί εδώ πως η πορεία της πανδημίας πυροδοτεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση και ήδη είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς στις 15 του μήνα θα απαντηθεί στη Βουλή και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με θέμα τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία.
Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια
Το τρίτο «μέτωπο» συνδέεται με το ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια, που συμπαρασύρει τις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, καθώς οι αρχικές προβλέψεις για εκτόνωση του φαινομένου μετά τα Χριστούγεννα αποδεικνύονται αισιόδοξες. Στο πλαίσιο αυτό στο οικονομικό επιτελείο γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια «εξτρά» δέσμη μέτρων, που μπορεί να μπει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Προτεραιότητα δίνεται στην ανακοίνωση ενός πρόσθετου πακέτου για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους (π.χ. με διεύρυνση των δικαιούχων). Παράλληλα εξετάζεται η καταβολή και ενός «χριστουγεννιάτικου μποναμά» - ανάλογα με την πορεία της οικονομίας - σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν στην καλή πορεία της οικονομίας για να μπορέσουν να αυξήσουν το «μέρισμα» ανάπτυξης, με σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναθεωρείται στο 6.1% o ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, ενώ για το 2022 η πρόβλεψη είναι 4.7%. Αυτό ανεβάζει τη σωρευτική ανάπτυξη της διετίας στο 10,8% και έτσι το 2022, όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%.