Στην Άγκυρα στρέφεται σήμερα η προσοχή όπου θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα πιάσουν το νήμα των διερευνητικών ως αφέθηκαν κατά τον 62ο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και αποτελούν άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Επισημαίνεται ότι κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Ο νέος γύρος των διερευνητικών έρχεται, ωστόσο, σε μια περίοδο με οξυμένες τις τουρκικές προκλήσεις και στον απόηχο της οργισμένης απάντησης της Τουρκίας αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας και τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η Τουρκία «έστρωσε» το τραπέζι των διερευνητικών επαφών κατηγορώντας την Ελλάδα για «προβοκατόρικη, παράνομη και επιθετική στάση» και αφήνοντας λίγα περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβαση των επαφών, κάτι που έχει φανεί και από τις τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια.
Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις», προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν αναμένει «να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».
Σε άλλες δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα». Όπως είπε, το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
«Η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή», τόνισε.
naftemporiki.gr