Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα- Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία  

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 12:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Σε 48 ώρες Ελλάδα και Τουρκία επιστρέφουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, ωστόσο η προκλητική στάση της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας- που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής- έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην τουρκική πλευρά, που ανεβάζει τους τόνους.

Η Άγκυρα για μια ακόμα φορά δίνει μια δική της έκδοση των γεγονότων, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «προβοκατόρικη, παράνομη και επιθετική στάση της Ελλάδας». Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενης ημέρες αναφορές σε «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τον εναέριο χώρο», με την Άγκυρα ουσιαστικά να τορπιλίζει το κλίμα λίγο πριν την επανεκκίνηση  των διερευνητικών επαφών μετά από μία εξάμηνη διακοπή.

Είναι φανερό πως μετά από ένα ήρεμο καλοκαίρι η Τουρκία έχει επιστρέψει στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων, ανεβάζοντας την ένταση. Δεν είναι τυχαία η επιστροφή στην ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών, περί «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη και δύο κρατών στην Κύπρο (παρά το ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρίσκει υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή). Να σημειωθεί πως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

H αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας εκτιμάται πως  συνδέεται και  με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος  βλέπει στο εσωτερικό της χώρας του τη δημοτικότητα του να υποχωρεί (κυρίως λόγω της οικονομίας) ενώ παράλληλα δυσκολεύεται να χτίσει συμμαχίες εκτός συνόρων (τώρα στοχεύει στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ) . Παράλληλα ήρθε και ένα δημοσίευμα του  Foreign Policy για τα προβλήματα υγείας του κ. Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε  χθες να δημοσιοποιήσει ένα βίντεο που παίζει μπάσκετ.

Την Πέμπτη ψηφίζεται η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας  

Εντός συνόρων «ραντεβού» στη Βουλή δίνουν την Πέμπτη κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, οπότε και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Μία πρόγευση θα δοθεί αύριο, οπότε και η συμφωνία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Το λόγο στην Ολομέλεια θα πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να τονίσει πως η  πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα θα υπογραμμίσει  πως η χώρα αποκτά υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες στην καλύτερη δυνατή τιμή, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν σκοπεύει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Τέλος θα αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα, καθώς από την κυβέρνηση τονίζεται πως η  συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να γίνει πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει στην Ολομέλεια πως πρέπει να αλλάξουν οι διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα «που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ». Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως ο  ΣΥΡΙΖΑ «θα έφερνε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία», ενώ θα σημειώσει πως αν δεν αλλάξουν οι διατυπώσεις στα συγκεκριμένα άρθρα η αξιωματική αντιπολίτευση «θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης 

Στις ΗΠΑ είναι στραμμένο το βλέμμα της ελληνικής πλευράς, όπου  στις 14 του μήνα θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εκεί θα έχει συνάντηση με  τον αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν, με βασικό θέμα την Αμοιβαία Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση προκρίνεται  η λύση της πενταετούς συμφωνίας και εκτός απροόπτου θα κλείσει το θέμα στο ταξίδι του υπουργού στην Αμερική.

Παράλληλα  συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για την εξασφάλιση τριών  κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Για το θέμα αυτό  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση» και επισήμανε ότι «θα υπάρξουν σύντομα καλά νέα». Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες Belharra θα παραδοθούν στην Ελλάδα το 2025 και η τρίτη το 2026 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή