Goldman Sachs: Μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού της ΕΕ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 07:20
REUTERS/TATYANA MAKEYEVA
A- A A+

Μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών, προβλέπει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα σχετικά τις ποσότητες που αναμένεται να διαθέσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, στις ποσότητες που έχουν συμφωνήσει να προμηθευτούν οι κυβερνήσεις αλλά και σε έρευνες γνώμης για να αποτυπωθεί η ζήτηση για το εμβόλιο, είναι πιθανό μέχρι τον Απρίλη να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η Goldman Sachs τοποθετεί την έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech και του εμβολίου της Moderna από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με βάση αυτή την εκτίμηση, υπολογίζει πως στα μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των ομάδων υψηλού κινδύνου. 

Όσον αφορά την Ευρώπη, και με βάση τις δηλώσεις της προέδρους της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι πιθανό να εγκρίνει τα πιθανά εμβόλια μέχρι του τέλος του έτους.

Έτσι οι αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα έχει εμβολιάσει τον μισό της πληθυσμό μέχρι τον Μάρτιο ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιαπωνία και η Αυστραλία θα έχουν επιτύχει ανάλογο ποσοστό εμβολιασμών μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Επιπλέον, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν ότι τα παιδιά των αναπτυγμένων χωρών, ηλικίας κάτω των 12 ετών, θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τον Οκτώβριο του 2021, και αφού η παραγωγή των δόσεων πατήσει γκάζι το δεύτερο τρίμηνο του έτους- οι εκτιμήσεις δείχνουν μικρή αύξηση της παραγωγής το πρώτο τρίμηνου.

Το κακό σενάριο

Στις αναλύσεις τους, οι ειδικοί της Goldman Sachs εξετάζουν επίσης ένα κακό σενάριο, σύμφωνα  με το οποίο τα εμβόλια των φαρμακοβιομηχανιών AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν καταφέρνουν τελικά να είναι αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή εξετάζουν την πιθανότητα η ζήτηση για το εμβόλιο να είναι μικρότερη του αναμενόμενου. 

Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna που χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA), στο εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιείται μια αποδυναμωμένη μορφή του ιό για να μεταφέρει μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Παρόλο όμως που η AstraZeneca ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της  κατά μέσο όρο απέτρεψε το 70% των κρουσμάτων κορωνοϊού, τις τελευταίες μέρες δέχεται κύματα σκεπτικισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο ήταν 70% αποτελεσματικό σε μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης φάσης III, που ανακοινώθηκαν στις 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η ανάλυση βρήκε μια διαφορά στην αποτελεσματικότητα, ανάλογα με την ποσότητα εμβολίου που χορηγήθηκε. Η χορήγηση δύο πλήρων  δόσεων σε διάστημα ενός μήνα φαίνεται ότι ήταν 62% αποτελεσματική, όμως, οι συμμετέχοντες που έλαβαν μια χαμηλότερη ποσότητα εμβολίου στην πρώτη δόση και στη συνέχεια την πλήρη ποσότητα στη δεύτερη δόση ήταν 90% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν COVID, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσαν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα ώστε να κριθεί κατά πόσο το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές προβλέπουν επίσης μια χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για τα εμβόλια υπογραμμίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται λιγότεροι εμβολιασμοί στην Ευρώπη καθώς η Γηραιά Ήπειρος εξαρτάται περισσότερο από αυτές τις δύο φαρμακοβιομηχανίες.

Η Αυστραλία και ο Καναδάς εμφανίζονται ανεπηρέαστες σε αυτή την υπόθεση καθώς διαθέτουν συμβόλαια με περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες και ο πληθυσμός τους είναι περισσότερο διατεθειμένο να εμβολιαστεί άμεσα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που φαίνονται να επηρεάζονται αρνητικά από αυτό το σενάριο λόγω της ασθενούς ζήτησης για το εμβόλιο.

Όπως και να’ χει, καταλήγουν οι αναλυτές, η βασική εκτίμηση της Goldman Sachs βλέπει ότι οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή