AstraZeneca: Σχεδόν 70% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 09:32
UPD:10:28
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Κατά σχεδόν 70% αποτελεσματικό αναμένεται να είναι το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτού του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού και θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», όπως δήλωσε ο Πασκάλ Σοριό.

Τα αποτελέσματα συνδύασαν τα δεδομένα από δύο διαφορετικά προγράμματα δοσολογίας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερωτήματα για το πως θα παρέχεται το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη μία περίπτωση, που το εμβόλιο δόθηκε σε περίπου 2.700 άτομα, έδειξε αποτελεσματικότητα 90%, ενώ στην άλλη, σε σχεδόν 9.000 άτομα, 62%.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με τον εμβολιασμό εθελοντών με μισή δόση εμβολίου, πριν από τη χρήση πλήρους δόσης ένα μήνα αργότερα

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας σηματοδοτούν μια νέα θετική εξέλιση στην καταπολέμηση μιας πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Τα αποτελέσματα δίνουν λιγότερες υποσχέσεις από αυτά της Moderna, η οποία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα στο  94,5% των συμμετεχόντων, σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία. Η Pfizer, η οποία συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech, δήλωσε ότι ότι το δικό της υποψήφιο εμβόλιο απέτρεψε κατά 95% τις συμπτωματικές λοιμώξεις. 

Παρά τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, το βρετανικό εμβόλιο παρουσιάζει έχει πλεονεκτήματα αναφορικά με τη διανομή. Ενώ τα άλλα δύο εμβόλια της Pfizer και της Moderna πρέπει να αποθηκεύονται κατεψυγμένα, το εμβίλιο της AstraZeneca μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου, γεγονός που θα διευκολύνει τη μεταφορά και την αποθήκευση, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και ενδεχομένως να διανείμεται με χαμηλότερο κόστος.

Συνολικά στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία διευκρίνισε ότι θα υποβάλει πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτά στις αρχές προκειμένου να λάβει μια πρώτη έγκριση.

Χάρη σε ένα απλό δίκτυο προμήθειας, το έμβολο “θα είναι προσιτό και διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, εκτίμησε ο Σοριό.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στην παρασκευή 3 δισεκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες το 2021.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε μιλώντας στο Sky News πολύ χαρούμενος για το νέο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε ενθαρρυντικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή