Διαδηλώσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα κατά των δηλώσεων Μακρόν για το Ισλάμ

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 23:17
UPD:23:23
REUTERS/POOL
A- A A+

Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε μπροστά από την κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στο Ισραήλ για να καταγγείλουν τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, την ώρα που διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλωτές, ορισμένοι φορώντας μάσκες, καλούσαν με τα πανό που κρατούσαν και στα οποία αναγράφονταν συνθήματα στα αραβικά στην προάσπιση του προφήτη Μωάμεθ, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης που ξεκίνησε μετά τη βραδινή προσευχή στη Γιάβα, μια πόλη με πληθυσμό κυρίως αραβικό, δίπλα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο προφήτης «είναι το ιερότερο πράγμα στο Ισλάμ και εκείνος που πλήττει την τιμή του, πλήττει έναν ολόκληρο λαό», δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο Αμίν Μπουκάρι, ένας διαδηλωτής που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς».

Μπροστά από την κατοικία του πρέσβη

Η διαδήλωση μπροστά από την κατοικία του Γάλλου πρέσβη Ερίκ Ντανόν διαλύθηκε χωρίς να προκληθεί κανένα επεισόδιο.

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα πολλαπλασιάστηκαν σήμερα σε πολλές χώρες ή εδάφη της Μέσης Ανατολής, στον απόηχο των δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν που υποσχέθηκε να μην «απαρνηθεί τα σκίτσα» του προφήτη Μωάμεθ.

Έκαψαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου

Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών έκαψε φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου και απηύθυνε κάλεσμα για την υπεράσπιση του προφήτη και του Ισλάμ, σύμφωνα με μαρτυρίες.

«Το να προσβάλει τις θρησκείες και τους προφήτες δεν αναδεικνύει την ελευθερία της έκφρασης, όμως ευνοεί κυρίως την κουλτούρα του μίσους», επισήμανε η Χαμάς σε ένα δελτίο τύπου, λέγοντας πως «προειδοποιεί», χωρίς άλλες λεπτομέρειες, για τις «συνέπειες», που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η Ισλαμική Τζιχάντ υποστήριξε ότι «το να προσβάλει κανείς» το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν «μπορεί να γίνει ανεκτή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή