Τοπικά lockdown στην Ιταλία

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 23:26
UPD:23:27
REUTERS/FLAVIO LO SCALZO
A- A A+

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Στην Ιταλία χθες τα περιστατικά ξεπέρασαν τις 16.000 με 136 νεκρούς. Επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει στρατηγική.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα και ότι δεν μπορεί να αποδώσει μόνον το κλείσιμο των δρόμων όπου παρατηρείται συνωστισμός», γράφουν οι σχολιαστές. Μετά την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μιλάνο, στη Νάπολη και τη Ρώμη, η Σαρδηνία αποφασίζει τώρα τοπικό lockdown δυο εβδομάδων. Και οι περιφερειάρχες μειώνουν δραστικά την διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στο Μιλάνο, προς το παρόν, ξεκινά μόνον τηλεκπαίδευση, όπως και στην Νάπολη. Στη Ρώμη και στο Μπάρι το μέτρο αφορά τους μαθητές των λυκείων.

H υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα, των Πέντε Αστέρων, είναι κάθετα αντίθετη. Αλλά ο περιφερειάρχης του Μιλάνου Ατίλιο Φοντάνα της απαντά: «ή περιορίζουμε τον αριθμό των μαθητών που κυκλοφορούν ή εκείνο των εργαζομένων. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει άλλη λύση».

Δεν υπάρχει συνολική πολιτική δηλώνει η αντιπολίτευση

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση όμως και μεγάλο μέρος των αναλυτών  θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε  Κόντε δεν διαθέτει μια συνολική στρατηγική και για να μην προκαλέσει υπερβολική δυσαρέσκεια στους πολίτες, εγκρίνει  περιοριστικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερα αργό ρυθμό.

 Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πιθανό σήμερα να ξεπεράσουν τους χίλιους ενώ κοντά στο Μιλάνο, ξανάνοιξε το ειδικό νοσοκομείο Covid που είχε ολοκληρωθεί  την  άνοιξη με δωρεά, μεταξύ των άλλων, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στο τραπέζι του Κόντε υπάρχει πάντως και  ένα νέο σχέδιο: το λεγόμενο  «χαλαρό lockdown» με έξοδο από το σπίτι μόνον για δουλειά, σχολείο και αναγκαίες αγορέςΟ Ιταλός πρωθυπουργός όμως δεν θέλει να κάνει πρώτος την κίνηση και περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι ο κόσμος  μοιάζει αποπροσανατολισμένος και πολύ ανήσυχος για τις οικονομικές επιπτώσεις του συνόλου των απαγορευτικών μέτρων.

 Οι καθηγητές επιδημιολογίας, τέλος, επιμένουν ότι οι μέχρι τώρα περιορισμοί για να μπορέσουν να φέρουν ένα κάποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο 15 ημέρες. Αν, βέβαια, οι διάφοροι κανόνες τηρηθούν με ευλαβικό τρόπο.

Deutsche Welle

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή