Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την εξάντληση της τετραετίας και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο, λέγοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την πραγματικότητα και πως υπάρχει ένα «βουβό» κύμα που δεν έχει εκφραστεί ακόμα και θα κρίνει τις εκλογές.
Προκάλεσε έκπληξη η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι ο ίδιος θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα δραπετεύσει όπως έκανε ο πρώην πρωθυπουργός το 2004 κάνοντας πρόωρες εκλογές, όπως προκάλεσε αίσθηση και η επιφυλακτικότητα, ως άρνηση, με την οποία υποδέχθηκε τις ερωτήσεις για τις μειώσεις φόρων που ήδη υπόσχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αγορά περιμένει, αλλά δεν πρέπει να καταργηθούν όσα κάναμε για να υπερασπιστούμε τους αδύναμους στο όνομα της όποιας ελάφρυνσης» είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας μάλλον να δώσει έναν «ταξικό» χαρακτήρα στις εξαγγελίες του. Επειδή όμως ρωτήθηκε επανειλημμένως για τη μεσαία τάξη, είναι απορίας άξιο αν την αντιμετωπίζει ως «ελίτ» και θεωρεί ότι η προστασία των αδυνάτων και η στήριξη της μεσαίας τάξης δεν είναι συμπληρωματικές πολιτικές -όπως είναι- αλλά αλληλοσυγκρουόμενες.
Σε ένα προεκλογικού τύπου κρεσέντο, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο». Υποσχέθηκε εκλογές τον Οκτώβριο και παροχές, αλλά για να μη θορυβηθούν οι θεσμοί προσέθεσε ότι ναι μεν θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά θα ληφθούν μετά το Πάσχα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Κάλυψε εν μέρει τον στενό του συνεργάτη και υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, σχετικά με την υπόθεση Πετσίτη που είναι σε εξέλιξη. Από τη μία είπε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη, αποδίδοντας σκανδαλολογία στην αντιπολίτευση και από την άλλη σημείωσε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί είναι ανοικτοί (και «διάτρητοι», όπως είπε εν τη ρύμη του λόγου) «να δούνε τους λογαριασμούς μας».
«Αν υπάρχει σκάνδαλο να το αποδείξουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την υπόθεση Novartis είπε ότι είναι σκάνδαλο του φαρμάκου, το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση η οποία κινήθηκε θεσμικά. Είπε όμως και κάτι άλλο, στο οποίο δε δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Ότι η υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη αντιμετωπίστηκε με τα μέτρα που ελήφθησαν το 2011 από την τότε κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει ξαναπεί ούτε από το βήμα της Βουλής και για το οποίο φωνάζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.
Όταν δε του επισημάνθηκε ότι δεν έχουν βρεθεί λεφτά σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων ή ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκε η περίοδος Κουρουμπλή ή η περίοδος Ξανθού - Πολάκη στο χώρο της Υγείας, απάντησε: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την έρευνα. Είναι οι δικαστές».
Όταν δε του ζητήθηκε να πει συγγνώμη στον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος αδίκως «σύρθηκε» στην προανακριτική, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι συγγνώμη στον κ. Πικραμμένο πρέπει να πει ο Ευ. Βενιζέλος που έφτιαξε το «κατάπτυστο» άρθρο 86, ξεχνώντας προφανώς ότι στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, το κόμμα του υπερψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο.
Ήταν εμφανής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανίσει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη σταθερότητα και την κανονικότητα, όπως και η προσπάθειά του να πει ότι αποτέλεσμα αυτής της επιστροφής είναι ότι στις επόμενες εκλογές, έπειτα από μία μακρά πορεία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, θα αναμετρηθούν δύο παρατάξεις. Η προοδευτική παράταξη και η συντηρητική παράταξη, βλέποντας τον εαυτό του ως επικεφαλής της μίας και τον κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής της άλλης.
Όταν ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική εναντίον του Γ. Παπανδρέου επειδή έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, που τώρα ο ίδιος «διώχνει», ρωτήθηκε γιατί έβαλε και συνεχίζει να έχει στην κυβέρνησή του υπουργούς του Γ. Παπανδρέου. «Η ζωή προχωρά. Αυτοί έκαναν λάθος. Τώρα το διορθώνουν μαζί μας» απάντησε.
Σε εκείνο το σημείο έκανε και ένα από τα «φάουλ» της συνέντευξης, όταν δηλαδή ρωτήθηκε τι απαντά σε όσους λένε ότι διέλυσε κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι και απάντησε ότι τα κόμματα τα διαλύει ο λαός και όχι ο ίδιος, λες και η διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων των μικρών κομμάτων δεν προήλθε από τις μεταγραφές των βουλευτών.
Επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες για τον ρόλο που επιφυλάσσει ο ίδιος στον εαυτό του, ακόμα και ύστερα από εκλογική ήττα, δεν απάντησε ωστόσο καθαρά όταν ρωτήθηκε αν στόχος του είναι η ίδρυση ενός νέου κόμματος, λέγοντας ότι στόχος του είναι «η ενδυνάμωση των χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά του 21ου αιώνα».
Χαρακτήρισε «δώρο» τη συμφωνία των Πρεσπών και τον εαυτό του «τυχερό» που τη συμφώνησε και την υπέγραψε, ενώ τη χαρακτήρισε καταλύτη αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
«Η ζωή μου έφερε αξιώματα. Δεν τα διεκδίκησα. Άλλοι έχουν αγωνία. Εγώ δεν έχω» ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική αν χάσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.