Κατέθεσε η Ελένη Ράικου στο Eιδικό Δικαστήριο

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 21:48
UPD:21:49
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Με την κατάθεση της Εισαγγελέως εφετών Ελένης Ράικου συνεχίστηκε η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο ειδικό δικαστήριο.

Η κυρία Ράικου κατέθεσε ότι υπήρχε προσπάθεια παρέμβασης εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην έρευνα που διενεργούσε για την υπόθεση της Νovartis.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την οποία εξέλαβε ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

"Με πήρε τηλέφωνο και με επιτακτικό ύφος με ρώτησε: " ακόμη δεν έχεις στείλει τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή?

- Δεν έχω στοιχεία, του είπα. «Έχεις και παραέχεις, απάντησε. . Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι».

Τότε του είπα ότι "δεν είμαι αυτής της σχολής" κι εκείνος μου απάντησε: " κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου» είπε η μάρτυρας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προέβη αμέσως σε καταγγελία, ηλανεφερε:

 «Αισθανόμουν τότε ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας που οφείλει να παρέχεται σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

Σχετικά με τις αναφορές Λοβέρδου Χριστοφιλοπούλου Κεγκερογλου , τις οποίες είχε παραλάβει εκείνη τότε ως επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς είπε ότι δεν ήταν για να διαβιβαστούν άμεσα στη Βουλή καθώς δεν αναφερόντουσαν σε πολιτικό πρόσωπο και έπρεπε να γίνει έρευνα, απαλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο την διάδοχό της  Ελένη Τουλουπάκη , η οποία κατηγορείται ότι καθυστέρησε να τις διαβιβασει στη Βουλή.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση της, περιγράφοντας ότι αμέσως μετά την άρνησή της να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή ,ξεκίνησε η επιχείρηση στοχοποίησής της που την οδήγησε σε αλλεπάλληλους πειθαρχικούς ελέγχους ,χωρίς ποτέ όμως, να τιμωρηθεί πειθαρχικά.

Προέδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Το έτος 2000 όταν υπηρετούσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Προεδρος: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.

Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;

Μαρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Προέδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα;

Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προεδρος: Σας είπε λέτε ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».

Προεδρος: Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτηση του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι δεν μου ζήτησε. Σας λέω πώς το εξέλαβα.

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κα Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέασε και την καθοδηγούσε.

«Αισθανόμουν απογοητευμένη και πέρασα πολύ άσχημα το διάστημα που ήταν υπουργός, ο κατηγορούμενος» , είπε επίσης η κυρία Ραίκου. Με λυπεί που στερήθηκα πολλές ώρες τα παιδιά μου γιατί δούλευα ώρες και είχα ένα όραμα. Απογοητευμένη αισθάνομαι με όλα αυτά» 

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα οπότε και θα συνεχίσει την κατάθεση της κ. Ράικου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή