Γιατί το Μακεδονικό Μουσείο έγινε MOMus

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Θεσσαλονίκης απαντά σε δημοσιεύματα
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 15:04
A- A A+

Πρόσφατα δημοσιεύματα, θέλουν τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), να έχει απαλείψει το επίθετο «Μακεδονικό» από την επωνυμία του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», που λειτουργούσε μέσα στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η Διοίκηση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης,  σε ανακοίνωσή της αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι ο «τίτλος “Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης” αποτελεί την κατά νόμο επωνυμία κοινωφελούς ιδρύματος που εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα, προσθέτει πως «από καμία απολύτως επωνυμία δεν αφαιρέθηκε το επίθετο “Μακεδονικό”, αλλ’ ούτε και θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με μονομερή, μάλιστα, απόφαση οργάνων του ΜΟΜus», και προσθέτει «Γι’ αυτό και τυχόν επιμονή σε αυτές τις ανακρίβειες θα αποτελεί εφεξής αδιάψευστο δείγμα κακοπιστίας, η οποία μάλιστα εν προκειμένω θα νομιμοποιεί τις εκδηλώσεις λεκτικής επιθετικότητας, που υφίσταται σχετικά με το θέμα σήμερα ο διαδικτυακός τόπος του ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τέλος,  η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΜΟΜus συνεχίζει απτόητο την πορεία του ως ένας μεγάλος, προοδευτικός και καινοτόμος δημόσιος μουσειακός Οργανισμός, η λειτουργία του οποίου δεν προσβλέπει σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς καθώς η εμβέλειά του, οι συνεργασίες του και οι πολιτιστικοί στόχοι του ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση του προφίλ της Θεσσαλονίκης ως μιας δυναμικής πόλης για τον σύγχρονο πολιτισμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου φέρουν τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), να έχει δήθεν απαλείψει το επίθετο «Μακεδονικό» από την επωνυμία του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», που λειτουργούσε μέσα στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνέχεια της συνένωσης των λειτουργιών του με αυτές του πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αυτό είναι απολύτως ανακριβές και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο συσχέτισή του με την πρόσφατη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι άστοχη και αυθαίρετη.

Ο τίτλος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» αποτελεί την κατά νόμο επωνυμία κοινωφελούς ιδρύματος που εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη. Το εν λόγω ιδιωτικό ίδρυμα είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη των εκθεσιακών εγκαταστάσεων στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, τις οποίες παραχώρησε στο ΜΟΜus, μαζί με τις ιδιόκτητες συλλογές του που φιλοξενούνται εκεί. Κατόπιν αυτού συμμετέχει εκ του νόμου στη διοίκηση του МОМus με δύο μέλη του καθώς και με τρία στην Εφορεία του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενός εκ των πέντε μουσειακών φορέων που συναπαρτίζουν σήμερα το ΜΟΜus. Όπως άλλωστε ρητώς μνημονεύεται στις δημόσιες επικοινωνίες αυτού, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του ΜΟΜus, τηρούνται πλέον, μαζί με τις προερχόμενες από το πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και οι συλλογές που έχουν παραχωρηθεί από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Συνεπώς, από καμία απολύτως επωνυμία δεν αφαιρέθηκε το επίθετο «Μακεδονικό», αλλ’ ούτε και θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με μονομερή, μάλιστα, απόφαση οργάνων του ΜΟΜus. Γι’ αυτό και τυχόν επιμονή σε αυτές τις ανακρίβειες θα αποτελεί εφεξής αδιάψευστο δείγμα κακοπιστίας, η οποία μάλιστα εν προκειμένω θα νομιμοποιεί τις εκδηλώσεις λεκτικής επιθετικότητας, που υφίσταται σχετικά με το θέμα σήμερα ο διαδικτυακός τόπος του ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το ΜΟΜus συνεχίζει απτόητο την πορεία του ως ένας μεγάλος, προοδευτικός και καινοτόμος δημόσιος μουσειακός Οργανισμός, η λειτουργία του οποίου δεν προσβλέπει σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς καθώς η εμβέλειά του, οι συνεργασίες του και οι πολιτιστικοί στόχοι του ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση του προφίλ της Θεσσαλονίκης ως μιας δυναμικής πόλης για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η Διοίκηση του Μητροπολιτικού Οργανισμού

Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς