Η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα αρχίσει τη δουλειά πάνω σε ένα εναλλακτικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης προς αντικατάσταση του ευρωπαϊκού Galileo, για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια εάν της απαγορευτεί η πρόσβαση στο Galileo μετά το Brexit.
Όπως αναφέρει το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση, που θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στο Galileo κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 92 εκατ. λίρες σε σχέδια για ένα ανεξάρτητο δορυφορικό σύστημα, το οποίο θα αναλάβει η βρετανική διαστημική υπηρεσία με τη στήριξη του υπουργείου Άμυνας.
Με τη σειρά του, το Galileo, που θα φτάσει να έχει 30 δορυφόρους, προορίζεται ως ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS, το οποίο χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών, εμπορικών, καταναλωτικών, στρατιωτικών κλπ.
Σημειώνεται πως η βρετανική συμμετοχή στην ανάπτυξη του συστήματος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με αποτέλεσμα οι κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση της «έξωσης» βρετανικών εταιρειών από το πρόγραμμα πριν το Brexit να προκαλέσει την οργή του Λονδίνου, με την Ε.Ε. να απαντά πως απλά τηρεί τους υπάρχοντες νόμους. Η θέση της Βρετανίας είναι πως, αν δεν μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται επί ίσοις όροις και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που απαιτούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως π.χ. η καθοδήγηση πυραύλων, θα βγει από το πρόγραμμα.
«Επενδύουμε σε μια εναλλακτική στο Galileo, για να διασφαλίσουμε πως οι μελλοντικές μας ανάγκες ασφαλείας θα καλύπτονται, χρησιμοποιώντας την κορυφαία στον κόσμο διαστημική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Γκρεγκ Κλαρκ, υπουργός Επιχειρήσεων.
«Η θέση μας στο Galileo είναι σαφής και ξεκάθαρη. Επανειλημμένα υπογραμμίσαμε την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που φέρνουμε στο πρόγραμμα, και τα ρίσκα από άποψης καθυστερήσεων και αύξησης κόστους που αναλαμβάνει η Κομισιόν απομακρύνοντας τη βρετανική βιομηχανία».
Η βρετανική πλευρά υποστηρίζει πως έχει τις δεξιότητες, το επίπεδο εξειδίκευσης και τη δέσμευση να δημιουργήσει το δικό της δορυφορικό σύστημα, που θα μπορούσε να έχει τεθεί σε υπηρεσία μέσα σε 4-5 χρόνια, με κόστος περίπου 3 δισ. λιρών, είχε δηλώσει τον Μάιο ένας ειδικός του χώρου.
Σκοπός της Ε.Ε. είναι να χρησιμοποιήσει το Galileo για να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στη διεθνή αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης, η αξία της οποίας υπολογίζεται πως θα έχει αγγίξει τα 293 δισ. δολάρια ως το 2022.