Διχάζουν οι δέκα κάλπες για το σκάνδαλο Novartis

Σήμερα η μαραθώνια συζήτηση - Την αποχή από τη μυστική ψηφοφορία εξετάζει η Ν.Δ.
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 08:45
UPD:10:38
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Κορυφώνεται σήμερα η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την υπόθεση Novartis και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της ολοήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων. Αποφασίστηκε ξεχωριστή ψηφοφορία για καθένα από τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα στη δικογραφία. Το ενδεχόμενο αποχής από τη μυστική ψηφοφορία εξετάζει η Ν.Δ. 

Έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρότατης πολιτικής αντιπαράθεσης από την ημέρα που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία, το Κοινοβούλιο μετατρέπεται εκ νέου σήμερα σε κύριο θέατρο των μαχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο Novartis. Και μάλιστα στο πλαίσιο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης η οποία άρχισε στις 9 το πρωί και θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση θα μετέχουν τόσο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία. Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαφών με την ηγεσία του ΟΗΕ. 

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης έχει βρεθεί και το φαινομενικά διαδικαστικό ζήτημα του αριθμού των καλπών που θα στηθούν σήμερα για τις ανάγκες της ψηφοφορίας. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία ότι θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για καθένα ξεχωριστά από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι κάθε ένας από τους βουλευτές θα μπορεί να ψηφίσει «ναι», «όχι» ή «παρών» για τον κάθε έναν από τους 10. Το πιθανότερο είναι μάλιστα η ψηφοφορία να διεξαχθεί με 10 κάλπες για να μην υπάρξει ζήτημα ακυρότητας, αφού οι 5 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία που είναι βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς) δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν για την πρόταση που τους αφορά προσωπικά. Εάν όμως τα 5 αυτά πρόσωπα δηλώσουν αυτοβούλως ότι θα απέχουν συνολικά από την ψηφοφορία τότε μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία σε μία κάλπη, αλλά πάντα με τη δυνατότητα ξεχωριστής ψήφου για κάθε πρόσωπο.

EURONEWS

Η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιτείνουν ότι στη μυστική ψηφοφορία δεν πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ψήφου κατά πρόσωπο και ζητούν να στηθεί μόνο μία κάλπη όπου κάθε βουλευτής θα τοποθετείται συνολικά με «ναι», «όχι» ή «παρών» και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Την πρόταση αυτή στήριξε χθες και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Ν.Δ. βασίζει το σκεπτικό της στην πρόταση της προανακριτικής επιτροπής που έχει καταθέσει η συμπολίτευση, η οποία δεν προσωποποιεί κατηγορίες για τον καθένα από τους 10 πολιτικούς. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει «επικοινωνιακό σόου» με 10 κάλπες για να «σπιλώσει» τους πολιτικούς της αντιπάλους.  

Βαθύτερο αίτιο των αντιδράσεων της Ν.Δ. είναι πάντως η ανησυχία ότι η προσωποποιημένη, ξεχωριστή, ψηφοφορία θα αναδείξει ενδεχομένως τις εσωτερικές διαφωνίες που εκφράστηκαν ήδη με τη δημόσια αντιπαράθεση του «καραμανλικού» με το «σαμαρικό» στρατόπεδο. Υπάρχουν, δηλαδή, φόβοι ότι το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, ως προς το σύνολο των ψήφων, δεν θα είναι το ίδιο για όλα τα γαλάζια στελέχη που εμπλέκονται στην ψηφοφορία, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εσωστρέφεια. 

Υπό αυτά τα δεδομένα η Ν.Δ. εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί «γραμμή» στους βουλευτές να παραμείνουν μεν στην αίθουσα, αλλά να απόσχουν από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας «σκευωρία». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «πιθανό» το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία εάν η Βουλή επιμείνει σε 10 κάλπες. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «θεσμικό πραξικόπημα» τις 10 κάλπες και προανήγγειλε ουσιαστικά την αποχή της Ν.Δ. από τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας. «Δεν ξέρω τι θα κάνει η Ν.Δ., αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Αντίστοιχα πηγές της Ν.Δ. δήλωσαν ότι το κόμμα τους «θα αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή να στηθεί μία κάλπη» για τη συγκρότηση ή όχι της προανακριτικής.  

Ανοικτή η ανάθεση σε ειδικό εφέτη - ανακριτή
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ανατεθεί η υπόθεση της Novartis σε ειδικό εφέτη - ανακριτή, «λόγω σπουδαιότητας», εφόσον κριθεί τελικά σήμερα από τη Βουλή, κατά τη σχετική ψηφοφορία, ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται (και) από το Εφετείο Αθηνών, που θα κρίνει -σε περίπτωση εμπλοκής πολιτικών- εάν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών, η οποία θα αποφασίσει εάν θα ανατεθεί πλέον ή όχι η πολύκροτη υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Η άλλη περίπτωση, προκειμένου να ανατεθεί η σχετική δικογραφία σε εφέτη - ανακριτή, είναι να ζητήσουν 20 εφέτες, με τις υπογραφές τους, από τον προϊστάμενο του Εφετείου τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να κριθεί το θέμα διά ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί 16 σχετικές υπογραφές εφετών, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία, εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στο μεταξύ, «με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις», ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι στις 9 Φεβρουαρίου οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν και ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάστηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Εξετάστηκαν με βάση τη διάταξη που επιτρέπει να δοθεί το καθεστώς ανωνυμίας σε “οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς” στην αποκάλυψη ορισμένων αξιόποινων πράξεων».   

Μηνύσεις από Βενιζέλο - Γεωργιάδη
Μήνυση κατά ενός εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και «κατά αυτουργών και συνεργών μίας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα» κατέθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, μήνυση κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων κατέθεσε χθες και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τους για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση. 

«Έχουν ήδη ελεγχθεί»
Τη νομιμότητα των πράξεών του και την αδικαιολόγητη εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, αναπληρωτής κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ. 

Ειδικότερα ο κ. Μανιαδάκης, διευκρινίζει ότι την τελευταία δεκαετία, με την εταιρεία Novartis συνεργάστηκε το 2008, κατά την εκπόνηση φαρμακοοικονομικής μελέτης, η οποία έχει άλλους 5 συγγραφείς, έχει δημοσιευτεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και έχει σαφή και ρητή αναφορά στην πηγή χρηματοδότησης. Έκτοτε έχει χρηματοδοτηθεί για μια διάλεξη το 2015 και άλλη μια το 2016. 

Οι επιστημονικές αυτές δραστηριότητες έχουν αμειφθεί όπως ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας και έχουν κατατεθεί αρμοδίως στις φορολογικές αρχές.  

Ακόμη σχετικά με τη συμβουλευτική εταιρεία,  που λειτούργησε την περίοδο 2007-2012, οι συναλλαγές, οι καταθέσεις και τα οικονομικά και τα φορολογικά στοιχεία σε βάθος δεκαετίας έχουν ήδη από καιρό ελεγχθεί εξονυχιστικά και επανειλημμένα από τα αρμόδια θεσμικά όργανα και τις φορολογικές αρχές και δεν έχει βρεθεί κάτι μεμπτό ή επιλήψιμο.  

Όλα στο φως, αλλά...
Εν όψει της συζήτησης σήμερα στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως. 

Η παράταξή μας είναι εκείνη που -κατά κοινή ομολογία- προώθησε μόνη της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να ελέγξει τη δαπάνη μειώνοντάς την στο μισό. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε αυτές τις πολιτικές». (άρθρο στην ιστοσελίδα enikos).

Η κα Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «ενώ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων, εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο σε σχέση με τις πολιτικές πολυεθνικών εταιρειών για το φάρμακο».

Επισήμανε ακόμη, ότι η κυβέρνηση «παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου», ενώ για τη Ν.Δ. παρατήρησε πως «στην υπόθεση Novartis επιχειρεί να θολώσει τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες της παράταξής της, με τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-09».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση, πρόκειται για 100% σκευωρία. (ΣΚΑΪ).

«Όσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η ιστορία ως ένα “εργαλείο” συγκάλυψης των πραγματικών προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν την οικονομία, τα μέτρα, τα μνημόνια που δεν τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018, είτε αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις» τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της Κ.Ε. και βουλευτής του ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή